Friday, December 21, 2012

[Masters] Tarikh-Tarikh Penting


1. 22nd December 2012:


  • Submission date for Research Proposal 
  • Please hand over print out plus soft copy (in CD for Turninit procedure)

In the CD :

  • 1 file for Chapter 1; Chapter 2 and Chapter 3
  • 1 file for Questionairres
  • 1 file for XXX 
  • Cover page/contents page etc.. excluded
  • Submit at his office and his RA will collected the assignment.


2. 29th December 2012

Final test

  • 2 parts consist of 5 questions but answer 3 only (apa punya ayat ni belit-belit)
  • Essay discussion - carry 20 marks each (lengthy answer)
  • 1 question should at least 2-3 full pages


Tips:

  • Question are fully derived from text book
  • Please read chapter 5 & 6 (2 question are from this chapter)
  • The rest from our Research Proposal


3. Dr Sohaimi


  • i-learn - To be completed by 29th December 2012
  • Reports - softcopy of P3 & P4 - please submit to Emmeline before or on 29th to be burn on CD according to formats asked, plus the Power Point Slaids (for both). 


4. Dr Zuraidah

  • So far no changes of submission dates or tips on exams.

Friday, December 14, 2012

[Lagu] Begini Caranya – Shaheizy Sam Feat Yana Samsudin


Lirik Lagu Begini Caranya – Shaheizy Sam Feat Yana Samsudin

Aku tak bisa mengatakan perkataan
Kelu lidah bila berdepan kamu
Percaya pada naluri hatiku
Yang nyata sudah ada depan mata

Tapi aku masih belum mengenalmu
Untuk menikmati rasa sebenar-benar cinta

Aku tahu dimana nak cari cintamu
Disini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang

Yang ku tahu ku cuba terbaik untukmu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan

Ini caranya bagi diriku
Caranya bagi diriku

Tapi aku masih belum mengenalmu
Untuk menikmati rasa sebenar-benar cinta

Aku tahu dimana nak cari cintamu
Disini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang

Yang ku tahu ku cuba terbaik untukmu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan

Aku tahu dimana nak cari cintamu
Disini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang

Yang ku tahu ku cuba terbaik untukmu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan

Ini caranya bagi diriku
Caranya bagi diriku


Thursday, December 13, 2012

[Filem] Istanbul Aku Datang


Apa aku buat pada 12.12.12?
Apa lagi layan filem "Istanbul Aku Datang" lakonan Lisa Surihani, Beto Khusyairi dan Tomok. Filem Romantik Komedi sangat menarik jalan cerita dia. Lakonan Lisa dan Beto amat menyerlah sekali. Lain pula dengan Tomok perlu perbaiki lagi.
Kenapa aku layan cerita ini? Sebab "box office". Aku layan masa "lunch". Kebetulan aku dah kenyang jadi masa "lunch" aku buat la aktiviti melayan "YouTube". Terjumpa pulak filem ni.
Untuk "release tension" boleh la tengok cerita ni. Cuma aku pelik. Istanbul mempunya banyak tempat-tempat romantik yang menarik. Tapi dalam filem ni, macam tak ada pun "scene" di lokasi-lokasi yang cantik pun.

Tuesday, December 11, 2012

[Masters] Research Proposal Outline


TABLE OF CONTENT

Title Page
Acknowledgement
Table of Contents
List of Tables
List of Figures

CHAPTER 1
1.1 Introduction
1.2 Problem Statement
1.3 Research Question
1.4 Research Objectives
1.5 Scope of The Study
1.6 Significant Contribution
1.7 Chapter Summary

CHAPTER 2
2.1 Introduction
2.2 Definition of Terms
2.3 Contextual Review
2.4 Theoretical Review
2.5 Methodological Review
2.6 Theoretical Framework
2.7 Chapter Summary

CHAPTER 3
3.1 Introduction
3.2 Research Paradigm
3.3 Research Process
3.4 Research Instrument
3.5 Data Analysis
3.6 Reliability / Trustworthiness
3.7 Chapter Summary

Friday, December 7, 2012

[Perasaan] Dekat Tapi Rasa Jauh


Pernah tak kamu merasakan perasaan seperti ini. Dekat tapi terasa jauh sangat. Tak kisah la tempat ke, benda ke, perjalan hidup ke atau orang-orang di sekeliling kita.

Kenapa ya? Macam mana semua tu boleh terjadi? Adakah hanya sekadar perasaan kita sahaja? Adakah sebab gangguan jiwa kita? 

Wednesday, November 28, 2012

[Gadget] PRO Aqua Room & Cleaning System

Baru pertama kali dengar dan lihat alat pembersihan rumah yang sangat canggih dan bagus fungsinya. Alat ini lebih kurang "vacuum cleaner" tapi lagi terperinci. Amat sesuai untuk rumah kat Kelantan.

Features

We've cleared the air!

Allergy and asthma sufferers aren’t the only ones to benefit: Within a very short time, PRO-AQUA washes the air and noticeably improves room climate.

Clean air is healthy air!


A multi-talented powerhouse

The PRO-AQUA Room & Cleaning System is a jack of all trades, valued for its diversity. In addition to complete room cleaning (which goes without saying!), PRO-AQUA performs the following tasks:

• Air CLEANING ( Removal of airborne dust + dustmite droppings)
• Air AROMATIZING
• Air MEDICATING
• MATTRESS + PILLOW CLEANING ( DUST MITE REMOVAL)
• CARPET AND UPHOLSTERY CLEANING
• EFFECTIVE HOME CLEANING + MAINTANANCE that saves time, effort and money.
• Vacuuming, and much more.


Pro-Aqua Prevents Allergies, Because "Wet Dust Can't Fly"


It's summer, there's dust everywhere and sometimes the enviroment becomes hell for those who suffer from allergies. I guess wearing a mask could be the best solution , but , since you don't want to scare your kids, the only thing you can do would be to invest some of your savings in this "Pro-Aqua" air cleaning system, which sounds like a combination of aquatic device and professional cleaning, which= to me at least - sound pretty refreshing.

Just as the company says, "wet dust can't fly", so wet vacuuming is ideal to be performed in areas where kids sleep or play. The best news is for the asthma suffers that are also going to benefit from the system. Pro-Aqua " washes the air", so it also kills all sorts of bacteria in the air

Regarding the system's kit, it comes with specially developed spary/extraction tools that help the owner achieve a "high level of cleaning", by spraying the detergent onto the uphoistery or capeting under pressure and binding it with the dirt, thereby dissolving and removing even the most stubborn spots and persistent stains.

Other technical details include an auxillary canister. But there is also a swtichable floor nozzle for smooth floors, walls and cellings, a hand turbo-nozzle for the car seats and a squeegee. So, ladies, I'll say this looks like a man's device, don't you agree?

If it cleans? Sure thing, after all, it is an advanced vacumm cleaner, especially designed to keep the germs away from you and your loved onces. Besides that, the integrated indoor system improves air and climate quality through wet and dry cleaning mechanisms, including "wet vacuuming, air washing and scenting,inhalation, bed and mattress cleaning, carpet and uphostery cleaning and vacuuming." All the germaphobes out there are finally getting their dream cleaning tool.

Inilah rupa machine itu.





Tuesday, November 27, 2012

[E-Mail] A Touching Story


E-Mail from my friend:

Very touching and please read till finish...thanks

I was walking around in a Big Bazar store making shopping, when I saw a Cashier talking to a boy couldn't have been more than 5 or 6 years old.. 

The Cashier said, 'I'm sorry, but you don't have enough money to buy this doll. Then the little boy turned to me and asked: ''Uncle, are you sure I don't have enough money?'' 

I counted his cash and replied: ''You know that you don't have enough money to buy the doll, my dear.'' The little boy was still holding the doll in his hand. 

Finally, I walked toward him and I asked him who he wished to give this doll to. 'It's the doll that my sister loved most and wanted so much . I wanted to Gift her for her BIRTHDAY. 

I have to give the doll to my mommy so that she can give it to my sister when she goes there.' His eyes were so sad while saying this. 'My Sister has gone to be with God.. Daddy says that Mommy is going to see God very soon too, so I thought that she could take the doll with her to give it to my sister...'' 

My heart nearly stopped. The little boy looked up at me and said: 'I told daddy to tell mommy not to go yet. I need her to wait until I come back from the mall.' Then he showed me a very nice photo of him where he was laughing. He then told me 'I want mommy to take my picture with her so my sister won't forget me.' 'I love my mommy and I wish she doesn't have to leave me, but daddy says that she has to go to be with my little sister.' Then he looked again at the doll with sad eyes, very quietly.. 

I quickly reached for my wallet and said to the boy. 'Suppose we check again, just in case you do have enough money for the doll?'' 

'OK' he said, 'I hope I do have enough.' I added some of my money to his with out him seeing and we started to count it. There was enough for the doll and even some spare money. 

The little boy said: 'Thank you God for giving me enough money!' 

Then he looked at me and added, 'I asked last night before I went to sleep for God to make sure I had enough money to buy this doll, so that mommy could give It to my sister. He heard me!'' 'I also wanted to have enough money to buy a white rose for my mommy, but I didn't dare to ask God for too much. But He gave me enough to buy the doll and a white rose. My mommy loves white roses.' 

I finished my shopping in a totally different state from when I started. I couldn't get the little boy out of my mind. Then I remembered a local news paper article two days ago, which mentioned a drunk man in a truck, who hit a car occupied by a young woman and a little girl. The little girl died right away, and the mother was left in a critical state. The family had to decide whether to pull the plug on the life-sustaining machine, because the young woman would not be able to recover from the coma. Was this the family of the little boy? 

Two days after this encounter with the little boy, I read in the news paper that the young woman had passed away.. I couldn't stop myself as I bought a bunch of white roses and I went to the funeral home where the body of the young woman was exposed for people to see and make last wishes before her burial. She was there, in her coffin, holding a beautiful white rose in her hand with the photo of the little boy and the doll placed over her chest. I left the place, teary-eyed, feeling that my life had been changed for ever... 

The love that the little boy had for his mother and his sister is still, to this day, hard to imagine. And in a fraction of a second, a drunk driver had taken all this away from him. 

Please DO NOT DRINK & DRIVE. 

Saturday, November 24, 2012

[Masters] Research Proposal - Theoretical Framework

Title : The Effect of KM & Challenge in Organizational Practice: Case Study Maybank Berhad

Apa theoretical framework untuk tajuk aku ni? memang tengah konfius.

Thursday, November 22, 2012

[Rayn] 3 Malam Tanpa Rayn

Rayn balik Kelantan Isnin lepas dengan mak ayah. Sunyi rumah bila dia tak ada. Raynia pun mengada-ngada sebab tak ada teman dia nak kacau. Asyik nak berkepit jer kerjanya.

Kat Kelantan, Rayn masuk Kelas Qiraati. Dekat jer dengan rumah mak ayah. Jalan kaki tak sampai 5 minit dah sampai. Dia seronok dapat pergi ramai-ramai dengan anak-anak sepupu aku. Kelas mula pukul 4pm. Pukul 3:30pm dia dah kelam kabut nak pergi. Teruja la tuh.

Bila cakap nak hantar balik Ampang, dia marah-marah sebab dia cakap nak duduk sana banyak-banyak hari. Hehehehhe.... Mummy miss you so much Aidid Rayn.

Tuesday, November 20, 2012

[Wayang] Baru Nak Ber SkyFall


Semalam ber SkyFall dengan Daddy dan Raynia. Pertama kali bawak Raynia tengok wayang. Kita orang tengok kat "TGV Cinema" Shamelin. Rayn balik Kelantan. Sebelum ini kami tak pernah bawak Rayn atau Raynia tengok wayang. Percubaan pertama lulus untuk Raynia. Syabas Raynia nanti kita boleh "dating" tengok wayang yer.

Mula-mula dia macam pelik-pelik dengan tv besar. Lepas tu dia dah ok. "Relax" jer dia duduk dengan daddy. Kami ambil "couple seat" luas la sikit. Lepas tu mula la Raynia tak duduk diam. Kejap nak duduk dengan aku, kejap lepak ngan daddy dia. Kadang-kadang tu menyanyi. Nasib baik la "audience" tak ramai. 

Kami laki bini masa belajar adalah kaki wayang. Sejak ada anak kami tak berani nak bawa tengok wayang. Terpaksa la pendamkan hasrat nak tengok wayang malam-malam. 

"Review" cerita? Hurm....Malas nak "review" sebab tak pandai nak komen banyak-banyak. Ok la pertaman kali cerita "BOND" ada "message". Cuma ada sesetengah "scene" tak berapa nak logik. Biasa la tu cerita "BOND"

Friday, November 16, 2012

[Motivation] Amalan Ziarah Menziarahi


Amalan ziarah menziarahi pada masa sekarang amatlah mendukacitakan. Amalan ini sudah tidak lagi diamalkan oleh masyarakat zaman sekarang.

Islam sangat mengambil berat kepentingan mengeratkan hubungan tali persaudaraan atau silaturrahim sesama muslim. Salah satu cara yang disarankan oleh Islam untuk mengeratkan hubungan persaudaraan atau silaturrahim sesama muslim itu ialah dengan menziarahi orang sakit. Menziarahi orang sakit merupakan salah satu hak seorang muslim ke atas muslim yang lain.

Sabda Nabi S.A.W.

Apabila seorang lelaki mengunjungi saudara muslimnya, maka seolah-olah dia berjalan di jalan syurga sehingga dia duduk. Apabila dia sudah duduk maka rahmat Allah mengelilinginya. Jika dia berkunjung pada waktu pagi, maka tujuh puluh ribu malaikat akan mendoakannya hingga petang dan begitulah sebaliknya.

Terdapat banyak hadits yang menyebutkan tentang anjuran dan kelebihan menziarahi orang sakit, antaranya sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bermaksud:-

“Sesiapa yang menziarahi orang sakit atau menziarahi saudaranya kerana Allah, nescaya penyeru (malaikat) akan berseru kepadanya: “Alangkah bagusnya engkau, alangkah bagusnya perjalananmu, telah tersedia untukmu sebuah rumah di dalam syurga!”.
(Hadits riwayat at-Tirmidzi)


# Kalau tak nak terima kawan / tetamu menziarahi kita, sila sms / telefon / whatsapp menolak dengan baik dan memberitahu yang buat masa ini tidak dapat menerima tetamu bertandang bukan dengan berdiam diri. Zaman dah moden okey. Komunikasi dihujung jari anda. Kata celik IT tapi akal pendek buat apa. Tak nak kawan ngan aku sudah. Ramai lagi kawan yang nak berkawan dengan aku. Tak hairan pun tak dapat berkawan dengan kamu. Sikit pun tak menjejaskan aktiviti seharian aku. 

Monday, November 12, 2012

[Anniversary] 6th Anniversary 11.11.12

Happy 6th Anniversary!
11.11.12

Cantik sangat tarikh tersebut. Semoga ikatan perkahwinan kami berkekalan sampai bila-bila. InsyaAllah.

Firman Allah: Katakanlah (wahai Muhammad):”Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan(Ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihi.” Apabila sampai kepada ayat “yuhbibkumullah (nescaya Allah mengasihi kamu), maka niatkanlah nama suami (isteri), barulah disambung dengan ayat seterusnya.

Monday, November 5, 2012

[Info] 4th Maternity & Children Expo 2012


Date:30 November - 2 December 2012 (Friday till Sunday)
Time: 10.00 am - 9.00 pm
Venue:Mid Valley Exhibition Centre [Free Admission]   


[Lawak Jenaka] McDonalds


Samad : hello mcD
-mcD : iye..nak pesan ape?
Samad : ayam ada?
-mcD : ada
Samad : boleh beradu dengan ayam laga saye tak ?
-mcD : (tutup telefon)

Samad: hello mcD
-mcD : ya betul..ini yang telefon tadi ye?!!!
Samad : nak tanye makanan ni..ayam ade lagi ?
-mcD : ade!
Samad : nasi dengan ais-krim ade?
-mcD : masih ade
Samad : kesian..tak laku ek ?
-mcD : gilaaa!!! (tutup telefon)

Samad : hello mcD
-mcD : weyh gile! kau jangan nak main-2 boleh tak?
Samad : yeeee..maaf nak tanye , bukak 24 jam ke ?
-mcD : yee..kenape? nak pesan pape?
Samad : takk..cume kesian..tak boleh tidur
-mcD : (baling telefon)

Samad : hello ini mcD?
mcD : kau jangan lebih2..saye cari belasah baru tau! (mula marah)
Samad : maaf.. serius..sekarang saye nak pesan makanan niii
mcD : haaa..camtu laa..jangan main-2 lagi k..nak pesan ape ?
Samad : bubur kacang hijau ade tak???
mcD : (*^*&%&$%^#%$#@!!!)

[Sekolah] MieShaTieRa

Mie untuk Midya Shabain
Sha untuk Khairin Shabain
Tie untuk Jannati
Ra untuk Siti Surina

Aku amat merindui kawan-kawan baik aku semasa di zaman persekolahan. 
Buat masa ini aku dengan Khairin selalu berjumpa atas urusan peribadi dan bisness. Khairin adalah seorang agen BSN Prudential Takaful sepenuh masa. Dia bergerak bebas bersama-sama suami dia berpengkalan di Johor Baru. Tapi setiap bulan dia akan beroperasi di Kuala Lumpur. 
Midya Shabain adalah kembar kepada Khairin Shabain. Menetap di Rawang bersama suami, seorang puteri dan ibu mertua yang sangat "sporting". Baru sahaja kehilangan seorang putera. 
Jannati berada jauh di negeri di bawah bayu Sabah. Berkhidmat menabur budi sebagai pendidik yang berwawasan. Dah lama aku tak bersua muka dengan dia. 
Bila agaknya kita akan berkumpul bersama-sama.

Friday, November 2, 2012

[Renungan] Menghitung Hari Setiap Hari Sampai Bila

Salam Jumaat. Seronoknya dah nak jumpa hari Sabtu. Tapi aku ada kelas pulak kat Puncak Perdana. Tak ada harapan nak bangun lambat jugak. 

Aku terasa bosan buat benda yang sama setiap hari. Mahu berubah 100% tapi tak termampu. Apakan daya. Mahu terbang sebebas-bebasnya. Mahu menghirup udara lain yang lebih bermakna. Mahu mencari peluang untuk berhijrah membina kehidupan baru.

Setiap hari duduk menghitung hari untuk apa. Untuk kebaikan diri sendiri dan juga keluarga. InsyaAllah. Masa itu akan datang. Bersabarlah wahai hati.


# Kakak ipar aku sudah selamat melahirkan anak ke-4 bayi perempuan 30 Oktober 2012. Seronok la kan setelah ada 3 pendekar akhirnya dapat jugak sang puteri. 

Tuesday, October 30, 2012

[Raya] Cuti-Cuti Hari Raya Aidiladha 2012

Selamat Hari Raya Aidiladha 2012.

Hari Khamis 25 Oktober 2012, Gerak lebih kurang pukul 11:30 pagi sebab tunggu Muadz datang untuk balik sama-sama. Masuk jer "Karak Highway" kerata banyak sangat tapi bergerak la jugak. Kami memang bercadang nak balik ikut Terengganu kali ni sebab tak sanggup nak meredah jem kalau ikut Gua Musang.

Sepanjang perjalanan memang lancar sampailah Bukit Besi 10km nak masuk LPT. Disebabkan nak keluar simpang tiga, keadaan jalan jadi jem. Tak ada apa-apa pun yang aku tengok. Geram betul kereta bergerak 20km sejam dan asyik berhenti-henti. Dah la aku tengah menahan nak terkencing. 

Sekali lagi tersangkut dalam jem kat Kubang Kerian. Aduhai. Benci betul aku. Alhamdulillah sampai rumah lebih kurang pukul 9:00 malam. Semua keletihan dan kelaparan.

Monday, October 22, 2012

[Holiday] Visit Penang 2012 - Day 3

7th October 2012 - 9th October 2012

Hari terakhir di Penang tak ada apa-apa aktiviti sebab dah nak balik. Lepas "breakfast" kemas-kemas barang terus "check out"

Sebelum meneruskan perjalanan pulang, singgah di Pasar Chowrasta untuk beli jeruk. Tu pun main ambil jer sebab daddy & kids tunggu dalam kereta jer.

Alhamdulillah sepanjang perjalanan dan percutian singkat kami ini Allah S.W.T. permudahkan segala-galanya. Fahme dan boss dia kena saman "speed trap" dengan AES dua kali tapi kami Alhamdulillah tak kena. 

Sampai rumah masing-masing kepenatan tapi seronok sangat.

Sunday, October 21, 2012

[Bola] Juara Piala Malaysia 2012


Tahniah The red Warriors!
Juara Piala Malaysia 2012.




Aku amat berbangga dengan pasukan TRW. Bersungguh-sungguh main walaupun dihina oleh penyokong-penyokong negeri lain. Apa orang nak cakap... cakap la TRW tetap juara. 


Thursday, October 18, 2012

[Holiday] Visit Penang 2012 - Day 2

7th October 2012 - 9th October 2012

Aku bangun pagi-pagi sebab nak tengok laut pada waktu pagi. Terkebil-kebil seorang diri sebab semua belum bangun. Pukul 9:00am aku kejut semua ajak keluar jalan-jalan. Sebab misi hari ini nak keluar jalan-jalan sambil menjamu selera.

Misi utama pagi itu pergi Bukit Bendera. Dah lebih 20 tahun rasanya tak pergi sana. Dua tahun lepas pergi "Penang" pun tak pergi Bukit Bendera. Orang masih belum ramai lagi waktu kami tiba. Cuaca pun tak ada la panas lagi. 

Harga tiket Bukit Bendera: 
Dewasa RM8 bagi pemegang MyKad 
Kanak-kanak 5 tahun - 12 tahun RM4. 
Pelajar RM4

Kami kena bayar untuk naik Bukit Bendera RM16 sebab aku boleh guna kad pelajar aku. Keretapi sekarang dah moden tak sama dengan yang dahulu. Untuk naik ke atas mengambil masa lebih kurang +-20 minit. Rayn dan Raynia seronok sangat sebab dah lama dia orang nak naik "thomas". Dia orang panggil "LRT, train" tu "thomas".

Kat atas pun suasana dah lain. Memang berbeza sangat. Nak duduk lama-lama pun macam tak tahu nak buat apa. Lagi pun kami ada "lunch date" dengan Fahme kawan daddy. Bila Double R dah start mengamuk-ngamuk nak macam-macam baik kami turun ajer. Mula-mula dia orang tak nak turun. Rayn siap-siap merajuk sebabnya nak naik "buggy car".  Malas kami nak melayan permintaan yang bukan-bukan. Bila dah naik "thomas"  elok pulak dia orang seronok. 

Lepas tu kami menuju ke Gurney Drive sebab Fahme dah tunggu kat sana. Hari ni kami mencuba pulak kari kepala ikan kat Gurney Drive yg "version" melayu pulak. Bagi daddy dia lagi suka yang Melayu punya kari. Aku lagi suka Kassim Musthapa. Rasa kari dia lebih "kick". Kali ni kami makan 3 orang RM47.30. Tapi Fahme belanja. 

Double R dah "start" buat perangai. Itu la... Ini la.... Kami ambil keputusan balik hotel sahaja. Hari ni kami tukar bilik daripada "Single Standard" kepada "Deluxe Room".  Untuk bilik ini kalau kita "booking online" RM140. Tapi bilik tak boleh pilih. "Booking" kat kaunter RM160. Tak kisah la sebab nak cuba yang bilik betul-betul mengadap laut pulak. Bilik dia agak besar jugak. 

Lebih kurang pukul 3:30pm Rayn dah mula gelisah ajak turun mandi laut. Nasib baik la cuaca tak berapa panas. Di perkarangan hotel ada pokok yang redup. Boleh la kami melayan anak-anak sambil main pasir. Raynia dua tiga kali tergolek sampaikan dia dah tak nak mandi laut lagi sebab dia takut dengan ombak. Rayn pun sama. Dia cakap laut tu besar susah dia nak berenang. Daddy jer seronok mandi laut. Habis sesi laut sambung pulak dekat "pool". Bukan main seronok lagi Double R. Sebab utama mereka suka pergi hotel adalah "swimming pool". Hampir pukul 6:00pm baru naik ke bilik. Semuanya tewas kepenatan.

Lepas maghrib Fahme bawak tunang dia datang hotel sambil bawak pasembor + nasi lemak. Memang bagus la sebab kami memang tengah lapar. Hujan pulak tuh. Lepas tu dia orang ajak lepak dekat McD Ferringhi. Lepas bersurai kami jalan-jalan kejap di pasar malam Batu Ferringhi. Tak ada apa yang menarik hati aku. Lagipun dah penat nak tengok-tengok. Balik hotel terus tidur sampai pagi.



Wednesday, October 17, 2012

[Family] Seminggu Tanpa Daddy



  1. MH2592 15 October 2012 08:30 – 10:40 am KUL -MIRI
  2. MH3655 15 October 2012 01:25 – 02:20 pm MIRI - SIBU
  3. MH2255 15 October 2012 07:45 – 08:20 pm SIBU - KCH
  4. AK6034 16 October 2012 01:40  – 3:05 pm KCH - KK
  5. MH3036 16 October 2012 06:35 – 07:25 pm KK - SDK
  6. MH3095 17 October 2012 05:00 - 5:40 pm SDK - TWU
  7. MH3052 18 October 2012 02:20 – 03:20 pm TWU - KK
  8. MH2603 20 October 2012 08:00 – 10:25 pm KK – KUL

 
p/s: Window seating

Minggu ni aku kena tinggal lagi. Seminggu lak tuh. Berat tuh memang berat tapi nak buat macam mana dah tuntutan kerja dia macam tu. Demi mencari rezeki untuk anak-anak dan isteri. Chewah.

Dulu-dulu daddy selalu jugak cakap dia jarang naik kapal terbang. Sekarang amik kau sampai satu hari tu dua tiga kali naik. Naik muak jugak kan. Tapi daddy cakap bulan ni adalah bulan terakhir "trip to Sabah and Sarawak". Sebab kat Sabah dah ada "staff" baru masuk. Lepas ni daddy punya "trip" pergi "Southern" sahaja dan "cover" Selangor dan Kuala Lumpur. Dalam sebulan tu satu minggu sahaja kena keluar. Alhamdulillah tak de la aku kesunyian lagi melayan keletah anak-anak sendirian.
 


Tuesday, October 16, 2012

[Holiday] Visit Penang 2012 - Day 1

7th October 2012 - 9th October 2012

Gerak dari Ampang lebih kurang pukul 11:00am. Minum untuk bagi perut tak rasa lapar sangat."Simple breakfast" jer sebab nak makan kari kepala ikan kat "Penang". Boleh. Hahahaha... Sebab dah lama menaruh perasaan nak makan kari kepala ikan.

Sampai "Penang" lebih kurang pukul 1:00pm. Disebabkan Double R nak naik "ferry", maka lambat la sikit nak masuk "Island". Naik jer "ferry" hujan turun dengan lebatnya. Tak boleh la keluar nak duduk tepi "ferry". Tapi daddy bawak jugak Raynia keluar duduk jauh-jauh dari tepi tak nak kasi basah. Rayn keluar sekejap lepas tu dia cakap dia nampak "shark". Terus nak masuk balik duduk dalam kereta. Kuat betul imaginasi anak bujang sorang nih.

Sampai "Island" terus pergi Nasi Kandaq Beratur. "Lunch Hour" faham-faham sendiri la memang panjang la nak kena beratur.  Tukar "plan" pergi la pulak Nasi Kandar Line Clear.  Kat sini pulak "line" tak "clear" sebab baru lepas hujan. Meja-meja semua basah. Tukar lagi "plan". Kali ni kami menuju ke Restoran Kassim Mustapha. Memang tidak pernah mengecewakan. "Service" dia memang bagus. Maka layan la kami laki-bini kari kepala ikan + nasi dua + air dua + air kotak dua = RM19.40. Memang murah sangat. 

Lepas makan pergi Tesco belikan Rayn "charger" PSP dia yang kami terlupa bawa. Tak beli kan mengamuk la Rayn nanti. Lepas tuh kami terus "check-in" kat Naza Talyya Hotel. Memang hotel ni tak berapa popular tapi boleh lah untuk orang-orang macam kami. Aku dah "booked online" untuk "single standard room" RM100 "included tax". Bilik dia biasa-biasa sahaja. Ok lah untuk harga itu. Keadaan bilik pun bersih. Cuma tak berapa "sea view".

Lepak-lepak kejap daddy bawak Double R pergi berjinak-jinak dengan laut. Belum bercadang untuk mandi sebab hari baru lepas hujan. Sempat la Double R main-main pasir pantai.

Lepas maghrib bersiap sedia untuk tawaf pulau sambil menuju ke Queens Bay untuk menjamu selera ikan bakar. Pusing-pusing sampai Balik Pulau ikut jalan belakang. Memang menyeramkan dan gelap sangat. Nasib baik kids semua tidur. Sampai kat medan selera ikan bakar kat Queens Bay lebih kurang pukul 9:30pm. Ikan siakap tiga rasa + sotong goreng tepung + sotong bakar + udang bakar + lala masak pedas + air tea O ais satu jug + nasi putih dua. Total untuk makanan itu RM77.50. Mahal ke murah ek? Macam mahal jer. Kalau makan kat Bagan Lalang macam boleh dapat banyak jenis lagi.

Lepas makan malam terus balik hotel pasal masing-masing kepenatan. Rayn dari Ampang sampai "Penang" dia tak tidur pun. Sampai hotel layan "movie" lepas kids tidur.  

Monday, October 1, 2012

[Ibu] Sebulan Sudah Berlalu

Sudah sebulan masa berlalu. Sungguh pantas masa itu bergerak. Terasa bagai baru semalam kehilangannya. Ya Allah. Aku terlalu merindui suaranya. Gelak tawanya. Terlalu merindui sampaikan ada masanya aku menitiskan air mata kerinduan. Semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. 


Thursday, September 27, 2012

[SDII] Apa Itu Alpha Lipid Slim Diet II?


SD2 adalah satu produk penurunan berat badan yang berasaskan soya protein isolate yang terpilih dan bergred tinggi, serat soya, diperkayakan dengan asid amino, vitamin A,B,C,D,E dan mineral.

SD2 juga bukanlah 'meal replacement' dimana kita perlu berlapar tetapi ia adalah 'meal supplement' dimana anda perlu makan tanpa meninggalkan rutin harian anda.

Oleh itu, semasa kita melalui program ini, kita tidak akan merasa letih dan kelihatan lesu seterusnya ia akan memberi kita tenaga walaupun proses pembakaran lemak terjadi.

Ianya diformulasi oleh 2 org professor dari Harvard Medical School iaitu Dr George Carhill dan Dr George Blackburn. Kedua-dua professor ini pakar dalam kajian pemakanan di University yang paling terkemuka didunia.  

Slim Diet II dikilangkan oleh syarikat New Image International, Auckland New Zealand dan dipasarkan di  Australia, New Zealand, Taiwan, Malaysia, Singapura, Indonesia, Hong Kong, Filipina dan Japan. Merupakan "WORLD CLASS" produk. 

Wednesday, September 26, 2012

[Masters] Forum Topic 1 Dr Noorman Masrek


As noted at Page 9 paragraph 2 of the textbook: 

'...that business and management research not only needs to provide findings that advance knowledge and understanding, it also needs to address business issues and practical mangerial problems"

bahawa penyelidikan perniagaan dan pengurusan bukan sahaja perlu untuk menyediakan penemuan bahawa pengetahuan dan pemahaman terlebih dahulu, ia juga perlu menangani isu-isu perniagaan dan praktikal masalah mangerial

Briefly explain on this statement by giving appropriate examples. In addition, relate this statement with the two different types of research as shown in Figure 1.1 page 11. 

Macam mana nak jawab ni? Betul-betul mencabar la Semester kali ni. 

Monday, September 24, 2012

[Renungan] Apa Itu Erti Kawan Bagi Aku


Apa erti KAWAN? Samakah ia dengan persaudaraan? Sejauh manakah sesebuah perhubungan dengan kawan terjalin? Bagaimanakah kita ingin mempercayai kawan kita? Semua menjadi tanda Tanya pada diri aku.
Jenis-jenis Kawan bagi diri aku...

Kawan Biasa –Kawan yang biasa-biasa sahaja. Tiada yang istimewa dalam perhubungan tersebut. Tiada apa-apa kenangan indah untuk dikenangkan. Mungkin juga dia adalah kawan kepada kawan kita. Kadang-kadang kita sendiri tidak sedar tentang kewujudan kawan biasa ini. 

Kawan Baik – Kawan baik bagi aku adalah kawan yang boleh berkongsi suka duka dalam kehidupan aku secara langsung dan tidak langsung. Bukan senang nak jadi kawan baik dan juga bukan senang nak cari kawan yang baik. Betul kan. Kawan baik akan sentiasa bersama-sama kita tak kira dimana jua kita berada.


Jenis-jenis kawan yang tak berapa kawan:

Kawan Maya – Bagaimanakah tanggapan kamu semua terhadap kawan maya? Adakah kawan maya boleh menjadi kawan baik seperti kawan baik kita yang kita kenal secara reality? Adakah semua kawan maya tidak boleh dipercayai seperti cerita-cerita yang selalu keluar di dada-dada akhbar pada zaman sekarang? Susah aku nak fikirkan bagaimana perhubungan maya boleh menjadi satu perhubungan yang ikhlas.

Kawan Makan Kawan - Kawan ketika senang sahaja.. bila susah.. hilang entah kemana dia menghilang dan akan muncul apabila kita boleh dipergunakan.. ermmm..

Wednesday, September 19, 2012

[Office] Service Delivery Department Meeting

Semalam "Service Delivery Department Meeting" "Hosted by our Section."  Tema untuk kali ini "Merdeka Raya." Aku jadi AJK bahagian makanan. Kena uruskan "caterer", pilih makanan apa yang nak dihidangkan dan macam-macam lagi.

Majlis ini telah berlangsung dengan sempurna. Alhamdulillah. Cuma dicemari oleh tarian ala-ala "disco" . Sungguh memalukan. Sebab dah tak nampak macam sambutan Hari Raya.

Wednesday, September 5, 2012

Monday, September 3, 2012

[Ibu] Pergi Tak Akan Kembali Al - Fatihah

AL-FATIHAH. Buat Ibu Nor Bibi Binti Abdullah berusia 64 tahun yang sebelum ini menerima rawatan di ICU HUSM Kota Bharu Kelantan telah menghembuskan nafas terakhir di sisi anak-anak tersayang pada 31 Ogos 2012 jam 4:40 pm akibat penyakit kanser pankreas.

Semoga rohnya dicucuri Rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.

We will always miss you Ibu. 

Friday, August 31, 2012

[Event] Selamat Hari Merdeka Ke-55

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Ke-55.

Monday, August 27, 2012

[Family] Dugaan Demi Dugaan Bulan Syawal

Sesungguhnya dugaan Allah S.W.T. ada berbagai-bagai supaya kita tidak alpha dengan kehidupan duniawi.  Allah S.W.T.  bukan suka-suka untuk menguji kita. Dan Allah S.W.T. tak akan uji kita jika kita tak mampu menerima ujian. 

Allah S.W.T. uji kita sebab dia sayang pada kita.

Setiap apa yang berlaku pada aku kebelakangan ini pasti ada hikmahnya. 

Ayah dah masuk 34 hari "MC" sebab "Advanced Chronic Kidney Diseases". 13 hari ayah tak boleh makan. Cuma minum beberapa titik air jer. 

Raya ke-4 pulak, Emak menggelupur sakit perut selepas keluar dari HUSM "visit" Ibu. DR "suspect"  batu karang. Tapi dia pulak tak nak pergi hospital. Mungkin emak fikir, sapa nak jaga ayah nanti jika dia masuk hospital.

Ibu masuk ICU. Keras kejung "unconscious". Sedih aku melihat keadaan dia yang menanggung kesakitan. 

Aku nak balik KL pun susah hati.

Thursday, August 23, 2012

[Ibu] Ibu di ICU HUSM

DR Lim ICU "said" apa dia nak buat untuk Ibu:


  1. Tiub di mulut "intubation machine" pernafasan di mulut. Paling best breathing support;
  2. Blood pressure OK, heart rate OK yang tak OK patient unconscious;
  3. Cancer pancreas merebak ke lung;
  4. Dr Tanya nak support Ibu all out using intiubation or pain relief without intiubation;
  5. Expected survival 1 week (Don't quote Dr Kim cakap) sebab otak failure) 
  6. Jantung bagus 
  7. Lung terjejas 
  8. Stomach out liver gold bladder 
  9. Kidney belum sure.  

Apa keputusan tepat yang patut anak-anak buat?

Friday, August 17, 2012

[Office] Selamat Hari Raya Aidilfitri & Safe Journey to all IT Muslim Staff


[Office] Special Ex-Gratia in Recognition of Maybank Group Malaysia's Good Performance for First Half 2012


Dear Maybankers

We have just announced our results for the first half of 2012 this afternoon. I am pleased that we are making great progress with record Profit After Tax And After Minority Interest of RM2.78 billion, 21.2% higher than the first half of 2011. The Board and Group EXCO are pleased to see the traction achieved by our Malaysian operations amidst challenging operating and market conditions. This would not  have  been  possible  if  not  for  the  hard  work  and dedication of Maybankers  who  were  committed to working towards achieving and exceeding the goals set for 2012. Bla... bla... bla.....

We are making arrangements for the ex-gratia payment to be effected tonight on 16th August and credited to the salary account on 17th of August as we appreciate that it will be timely with the festive season and holidays.

Terima kasih Maybank. Syukur Alhamdulillah ada jugak bekal duit untuk kami beraya. Pagi-pagi aku pun cek la Maybank2u. Rupa-rupanya "amount" yang dia bagi adalah "gross"  bukan "nett". Ada "deduction" la pada "amount" yang kami semua dapat. Tapi aku masih bersyukur.

Thursday, August 16, 2012

[Doa] Doa Ramadhan Hari Kedua Puluh Enam

"Ya Allah, jadikan usahaku sebagai usaha yang sentiasa disyukuri, dosa-dosaku sebagai dosa yang diampuni, kebaikan ku sebagai kebaikan yang diterima dan keaibanku sebagai keaiban yang ditutupi, wahai Tuhan Maha Mendengar daripada semua pendengar."

[Raya] Selamat Hari Raya



Lapar puasa terketar-ketar
Bila berbuka lega rasanya
Kad raya tak sempat nak hantar
Kiriman e-mail dah kira grand la yer

Wednesday, August 1, 2012

[Doa] - Doa Ramadhan Hari Ke Dua Belas

"Ya Allah, hiasilah diri ku dengan penutup dan kesucian. Tutuplah diri ku dengan pakaian kesederhanaan dan kerelaan. Tempatkan aku di jalan keadilan dan keikhlasan. Amankan diri ku daripada setiap perkara yang aku takut, dengan penjagaan Mu, wahai penjaga orang yang takut. Amin Ya Rabbal 'Alamin."

Tuesday, July 31, 2012

[Doa] - Doa Ramadhan Hari Ke Sebelas

"Ya Allah, tanamkan dalam diri ku kecintaan melakukan kebaikan dan kebencian melakukan perbuatan maksiat serta fasik. Ya Allah, jauhkan ku daripada kemurkaan Mu dan seksaan api neraka, dengan pertolongan Mu wahai Tuhan yang menolong orang memerlukan pertolongan."

Monday, July 30, 2012

[Doa] - Doa Ramadhan: Hari Ke Sepuluh

"Ya Allah, jadikan aku di antara orang bertawakal kepada Mu dan jadikan aku dikalangan orang yang menang di sisi Mu. Ya Allah, jadikan aku di kalangan orang yang dekat di sisi Mu. Dengan Ihsan Mu wahai tempat tuju orang yang memohon."

Tuesday, July 24, 2012

[Office] - LOVE EMAIL #01


All,

With immediate effect:

1. Update me before you apply any leave.
2. Inform En Robin AND me if you're on MC or EL.
3. Put me in the loop for ALL emails that you sent. I'll advise whether you need to include En Robin (bukan nama sebenar) in the loop.



Thanks and regards,
MR. XXXXXXXXXXX


Best punya ayat kan.... Ini semua gara-gara aku dan kelik aku ambil cuti Jumaat lepas tanpa memberitahu dia. Kami hanya "inform" boss kita orang jer. Dia ni gila kuasa betul la. Benci aku orang macam ni.

Monday, July 16, 2012

[SDII] - ALPHA LIPID SDII MEAL SUPPLEMENT POWDER #02


FOODS TO INCLUDE:
All food from the ‘Food Content Chart’
Fats & Oils – max total of 40ml daily (1Tbs = 15ml, 1 Tsp = 5ml)
Flaxseed Oil – min 2 teaspoons daily (10ml)
Olive Oil
Coconut oil
Butter, unprocessed
Avocado oil
Flavour enhancers
Spices - cinnamon, ginger, cardamom, cloves, paprika, turmeric, cumin etc
Fresh herbs e.g. basil, mint, coriander, parsley, chives etc
Dried herbs
Fresh spices e.g. garlic, ginger and chilli pepper
Stevia, natural sweetener
Other foods
Capers
Olives
Beverages to include:
Water - Minimum 2 litres daily
Green tea
Herbal teas, unsweetened

FOODS TO AVOID:
X Sugar, refined sugar products (e.g. confectionary)
X Honey
X Rice (can be eaten on the maintenance programme)
X Potatoes
X Kumara (can be eaten on the maintenance programme)
X Bread (can be eaten on the maintenance programme)
X Pasta (can be eaten on the maintenance programme)
X Biscuits and cakes
X Crackers
X Noodles (rice, egg and wheat)
X Bakery products e.g. pies, pastries, muffins, slices and buns
X Processed cheeses e.g. cheese slice, cheese in a tube
X Ready-made sauces (often have hidden sugars)
X Fried foods
X Frozen meals
X Sauces e.g. teriyaki, BBQ, sweet chilli, tomato (often have hidden sugars)
X Cashew nuts
X Margarine and other processed fats and spreads
X Artificial sweeteners e.g. Splenda,
X Dried fruit

BEVERAGE TO AVOID:
X Flavoured water
X Hypotonic sports drinks
X Coffee – triggers hormones that tell the body to store energy
X All alcohol (beer, wine, spirits)
X All soft drinks / sodas regular and diet
X All Milks (cow, soy, rice, almond, oat etc)

Thursday, July 12, 2012

[SDII] - ALPHA LIPID SDII MEAL SUPPLEMENT POWDER #01


“Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih... Ya Allah, sekiranya rezeki kami berada di langit, maka turunkanlah ia; jika ia ada di bumi, keluarkanlah ia; dan jika ia ada di dalam lautan, munculkanlah ia. Sekiranya rezeki kami ada di tempat yang jauh, dekatkanlah ia; jika ia sedikit, banyakkanlah ia; dan jika caranya sukar untuk sampai kepada kami, mudahkanlah ia, serta pindahkanlah rezeki tersebut kepada kami dengan Kemuliaan, Kepemurahan dan KebaikkanMu, dengan RahmatMu, Wahai Yang Maha Pengasihi diantara Yang Pengasih.” 

Hari ni hari yang ke-23 aku minum SDII. Aku tak minum secara "exclusive" aku cuma minum pagi dan malam sahaja. 

APAKAH KEBAIKAN PROGRAM SD2?

Selamat dan berkesan;

Penurunan berat badan adalah secara semulajadi dan sejajar dengan tindakbalas kimia badan. Oleh itu, tiada kesan negatif semasa mengambil SD 2;

Prevention is better than cure- SD 2 bukan hanya mengubati simptom akibat masalah kegemukan malah mengubati masalah asas terhadap kegemukan itu sendiri;

Merupakan program penurunan berat badan jangka masa panjang yang menjamin kualiti kesihatan yang baik;

SD 2 membekalkan sumber protein, mineral, vitamin, trace elements, dan asid lelemak dalam kuantiti seimbang yang sepatutnya diterima badan;

Tidak menyebabkan kulit menggeleber selepas berat badan turun;

Memecahkan lemak badan sedia ada;

Anda bukan saja akan dapat menurunkan berat bdan malah berasa lebih sihat.






Wednesday, June 27, 2012

[Masters] - Chief Information Officer



A great CIO can be clearly recognized by five distinct characteristics:

1. The ability to provide clear direction;
2. The ability to inspire;
3. The ability to build successful teams;
4. Commitment;
5. Being accepted as the leader by the rest of the IT department.

What do you think the most important characteristic of a great CIO is?

Tuesday, June 26, 2012

[Office] - Department Meeting - Back To School

Tema "Department Meeting" kali ni "Back To School". Ramai yang tak "join" kali ni. Ada yang pergi "training". Ada yang bercuti dan ada yang sengaja tak mahu terlibat dalam "meeting" ni. Kenapa? Sebab ramai yang kurang bersetuju dengan acara yang dianjurkan dalam "meeting" tersebut.

08:30 am - 08:45 am = Registration
09:00 am - 10:30 am = Department update on Major Project
10:30 am - 11:00 am = Short Break (Karipap, Kuih Lapis, Tea and Coffee)
11:00 am - 01:30 pm = Games (Upih Pinang, Lompat Tali, Bowling, Lastik Cicak, Hula Hoop, Baling Bola   and Manbo Dance
01:30 pm - 02:00 pm = Lunch

Penat kan kena main semua tuh. Ni la namanya "Service Delivery Department Meeting" yang dibuat 3 bulan sekali dengan tema yang berlainan..

Saturday, June 16, 2012

[Masters] - Assignment Semester 2

MKM750 Knowledge Management Strategies and Tools 
Dr Siti Arpah Binti Noordin

1. 5 (five) articles to review - Individual (In-progress)                            
2. Case Study (group assignment) - TOYOTA (In-progress)

MIM730 Information and Leadership Development
Dr Dang Merduwati Binti Hashim

1. 1 article critic, 5 articles given - Individual (In-progress)
2. Case Study (group assignment) - NSTP (In-progress)

MIM740 Information Management and Organization
Dr Wan Abdul Kadir Bin Wan Dollah

1. 1 Article review - Individual (Done)
2. Case Study (group assignment) - NSTP (In-progress)

Thursday, June 14, 2012

[Family] - Tak Nak Tahu dan Tak Nak Ambil Tahu

Tak Nak Tahu dan Tak Nak Ambil Tahu.

Kejam kah aku?
Bersalahkah aku?
Terukkah aku?

YES! Aku mengaku aku penting kan diri sendiri.
Tapi, aku tak mampu untuk berlakon atau bermuka manis dengan orang-orang yang aku dah hilang "respect".

Tolong jangan paksa aku sebab aku Tak Nak Tahu dan Tak Nak Ambil Tahu.

Monday, June 11, 2012

[Family] - Pergi Tak Akan Kembali Al-Fatihah



AL-FATIHAH : buat bekas Suprintendan G/8189 Azzmin bin Mustaffa. Allahyarham berusia 56 tahun yang sebelum ini menerima rawatan di CCU Hospital Serdang telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada 8 Jun 2012 jam 8.00 malam akibat penyakit komplikasi jantung, buah pinggang dan kencing manis. Beliau yang sebelum ini pernah berkhidmat sebagai Suprintendan Unit E6C4, Bahagian Keselamatan, Cawangan Khas Bukit Aman, meninggalkan seorang balu serta 4 orang anak, 2 lelaki dan 2 orang perempuan. Jenazah Allahyarham turut diziarahi oleh DCP Dato' Sharifuddin bin Ab Ghani, Ketua Polis Pahang, DCP Dato' Leo Chong Cheong, Timbalan Pengarah II Cawangan Khas, Dato' Othman bin Harun, mantan Timbalan Pengarah I Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Pegawai-pegawai Kanan serta anggota di Hospital Serdang sebelum dibawa ke kampung halaman Allahyarham untuk dikebumikan di tanah perkuburan Kampung Sireh, Kota Baharu, Kelantan pada jam 11 pagi tadi. Allahyarham telah memulakan kerjayanya dalam PDRM pada 1 Oktober 1977 dan bersara pada 1 Jun 2011. Sepanjang kariernya, Allahyarham telah berkhidmat selama 26 tahun di Cawangan Khas Bukit Aman. Allahyarham juga merupakan salah seorang bekas pemain bola sepak Harimau B yang mewakili negara pada era 80-an. Tan Sri Haji Ismail bin Haji Omar, Ketua Polis Negara dan seluruh warga PDRM mengucapkan takziah kepada seluruh ahli keluarga Allahyarham. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.
by: Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police )

Friday, June 8, 2012

[Diet] - 8 Drinks That Will Make You Fat

8. 7-11 Cola Slurpee

Slurpee Nutritional Info
Oz: 24
Calories: 210
Fat: 0g
Carbs: 53.9g
Protein:
Sugar: 53.9g
Calories Per oz: 8.75

7. Pepsi Cola/Coca Cola

Pepsi Nutritional Info:Oz: 12
Calories: 150
Fat: 0g
Carbs: 42g
Protein:
Sugar: 42g
Calories Per oz: 12.50

6. Fresh Orange Juice

Fresh Orange Juice Nutrition Info
Oz: 12
Calories: 170
Fat: 0.8g
Carbs: 39.2g
Protein: 2.6
Sugar: 31.7g
Calories Per oz: 14.17

5. Gatorade

Gatorade Nutrition Info:
Oz: 12
Calories: 170
Fat: 0.8g
Carbs: 39.2g
Protein: 2.6
Sugar: 31.7g
Calories Per oz: 25.83

4. Starbucks Mint Chocolaty Chip Frappuccino® blended creme with Chocolate Whipped Cream

Starbucks Mint Chocolaty Chip Frappuccino® blended creme with Chocolate Whipped Cream Nutrition Info
Oz: 24
Calories: 680
Fat: 21g
Carbs: 115g
Protein: 18
Sugar: 93g
Calories Per oz: 28.33

3. 7-11 French Vanilla Café Cooler

7-11 French Vanilla Café Cooler Nutrition Info:
Oz: 20
Calories: 634
Fat: 27g
Carbs: 97g
Protein: 1.6
Sugar: 97g
Calories Per oz: 31.70

2. McDonald's Chocolate Triple Thick® Shake

Chocolate Triple Thick® Shake Nutrition Info:
Oz: 32
Calories: 1160
Fat: 27g
Carbs: 203g
Protein: 27
Sugar: 168g
Calories Per oz: 36.25

1. Bubble Tea with Milk and Tapioca Pearls


Bubble Tea with Milk and Tapioca Pearls Nutritional Info:
Oz: 12
Calories: 510
Fat: 20.4g
Carbs: 79.05g
Protein: .6
Sugar: ?g
Calories Per oz: 42.50

[Ibu] - Catatan Ibu 11

Sakit:- Kemoterapi kali ke tujuh
by Nor Bibi Abdullah on Friday, 8 June 2012 at 08:15 ·

6.6.2012, Hari Rabu adalah hari terakhir kemo untuk sesi ini....sewaktu datang ke hospital rasa agak teruja...namun ciritbirit di sebelah malamnya, menyebabkan badan sedikit lemah..... Sementara menunggu keputusan darah keluar kami ke D' Klassik....mencuba untuk sarapan.....abang makan nasi lemak dan seperti biasa tiada satupun makanan yang menarik perhatianku.....Ya Allah....seleraku bagai tertutup terus...sedangkan perut lapar dan badan terasa lemah......
11 pagi keputusan darah keluar," kak..darah ok.....boleh baring di katil...."....seperti biasa selepas jarum di cannulate di kemoport segala proses bermula....pukul 1.00 petang ubat gemzar mula dimasukkan.
Sekitar 2.00 petang Dr Wan Nazri turun dan berbincang secara rengkas..apakah tindakan selanjutnya....
"cikgu rest dua minggu kemudian kita buat CTscan semula...nanti saya bincang dengan Dr Shafie Abdullah...dan minggu berikutnya kita mula kemo siri seterusnya......."hati terkedu seketika, tetapi itulah hakikatnya....di hospital kata Doktor adalah kata pemutus.......Dr Shafie menelefon memberitahu tentang tarikh CTscan....ahhhhhahhhhhh
4.00 petang semuanya selesai....tak sabar nak balik rumah.....nak tatap wajah cucu baru,Ayra.....
Ya Allahh hari2 yang berlalu ku bersyukur...Alhamdulillah

Saturday, May 26, 2012

[Marriage] - 20 tips to make your marriage successful In’sha’Allah ♥

20 tips to make your marriage successful In’sha’Allah ♥
1. Trust, help each other, be good and stay positive.
2. Please your spouse and make him/her feel special always.
3. Be humorous, playful, helpful, respectful and entertaining.
4. Never bring your past mistakes in your today.
5. Encourage and give hope to your spouse.
6. Do not compare each other even fortiny things.
7. Surprise your spouse with something new.
8. Spent time as much as you can.
9. Get ready for your spouse as they want you to get ready and look beautiful always.
10. Listen carefully and obey sincerely.
11. Avoid fighting, ignoring, lying, doubting, misbehaving and getting angry.
12. Be open and discuss your problems/ worries to your spouse.
13. If one of you is angry, the other should be quiet.
14. Don’t argue. Simply say ‘Sorry’ whether it’s your mistake or not.
15. Always make Dua to make your marriage successful and your relationship/ bond strong.
16. Always be thankful to your spouse.
17. Say ‘I love you’ to your spouse.
18. Understand each other.
19. Make eye contact while speaking.
20. Eat together, be together and pray together.

Friday, May 18, 2012

[Diet] - Simple Rules to Lose your Weight


1. Don't eat a large meal in the evening when you'll have little opportunity for exercise afterwards. It's best to eat more at the times when you are going to be the most active. Eat a hearty breakfast, a substantial lunch, and a light dinner.

2. Never skip breakfast!

3. Eat slowly and thoroughly chew your food.

4. Don't eat while you're doing anything else like watching TV, using the computer or doing your homework.

5. Stop frying food.

6. If you must snack, stock the fridge with low calorie snacks like raw vegetables and low fat yogurt.

Friday, May 11, 2012

[Ibu] - Catatan Ibu 10


Sakit:-......ada tangisan atau tidak?
by Nor Bibi Abdullah on Sunday, 15 April 2012 at 16:27 ·

Sakit dan tangisan biasanya datang seiring.....tangisan boleh datang bersama rengitan, keloh kesah atau raungan....ia juga boleh dipamerkan jika kita mahu....
Tangisan yang paling sukar adalah tangisan yang kita sembunyikan di sebalik senyuman...rengitan kita telan kedalam...airmata kita alirkan ke dalam perut sahaja....dan tangisan ini jika kita amalkan ianya menjadi mudah...
Kenapa perlu disembunyikan? Eh? Kenapa pula perlu kita pamerkan?...jika kita pamerkan kita akan meruntun stiap jiwa raga orang yang datang menzirah...lebih2 lagi anak menantu kia.....lebih2 lagi suami/isteri kita.....ramai orang berkata aku kuat....aku bukan kuat tetapi aku redho....dan merakn Allah bersamaku....jadi aku tidak perlu menangis untuk itu....wajib ke atasku untuk bersabar...untuk tidak merumitkan suasana....
Mana mungkin aku tidak menangis...pasti tentunya waktu2 tertentu aku menangis...terutama apabila bersendirian bersama suamiku....aku mahu dia tahu kesakitan yangku rasa...kesakitan yang tidak kuselindungi...dan aku tahu ada duka di dadanya.
.....dan paling banyak...serta paling lama aku menangis adalah waktu aku merintih dan merayu kepadaNYA.....bukan sahaja kerana kesakitanku...tetapi juga tentang, kedaifanku, kejahilanku, betapa takutnya aku akan neraka...takutnya aku akan murka Allah...aku tidak kuat sebenarnya...tetapi aku bermohon agar Allah memberiku kekuatan...aku sakit dan aku mohon agar Allah menyembuhkan sakitku...aku mohon agar Allah sentiasa memeliharaku dengan IkhsanNYA...kasih dan sayangNYA."...Ya Tuhan sewaktu aku merayu padaNYA memang ada getar dalam dadaKu....takutKu jika ada dosa yang tidak terampun...namun kita tida boleh prasangka dengan janji2 Allah....
Aku juga sering menangis padaNYA...kerana aku tidak mampu membalas jasa semua orang yang membantuku...yang datang menziarah dari jauh dan dekat, yang mendoa, yang membantu dengan mmbawa buah tangan,mengubat, di hospital, di rumah....menyediakan makanan dan yang mengembirakan hatiku..lebih2 lagi suamiku yang tidak pernah merungut melayani kerenah ku...Ya Allah mana ada daya upayaku untuk membalas budi semua orang yang ku sayang ini..Engkau ampunilah dosa2 mereka, Rahmatilah hidup mereka, Afiatkanlah mereka....permudahkanlah urusan dunia dan akhirat mereka....
LahaulawalaQuwata'llabillahil'aliyyal'azim.
Ya Allah Ya Tuhanku perkenankanlah permintaan kami

[Ibu] - Catatan Ibu 9


Sakit:- ...dan Ulang Tahun ke 63
by Nor Bibi Abdullah on Tuesday, 17 April 2012 at 09:20 ·

16.April 2012.... Semalam.....berlalu dengan pelbagai kemeriahan....Alhamdulillah....berbeza daripada tahun2 sebelumnya...ulang tahun diraikan dalam suasana kita sehat dan mampu mengurus diri.
Ya Allah...62 tahun yang lalu adalah satu jangka yang panjang....meninjau kebelakang...apakah yang telahku lakukan?apakah amalan dan persediaanku untuk mengadapMu Ya Allah?apakah aku telah melakukan kerosakan atau sebaliknya di bumiMu ini?Ya Allah ampunilah dosa2ku, terimalah amalku walaupun sedikit....dan kumohon peluang untuk teru bersujud kepadaMu Ya Allah.
Selama mengharungi kehidupan yang lampau,terlalu ramai/ banyak / semua orang di sekelilingku membantu memudahkan kehidupanku...meringankan bebanku...membantu waktu senang dan waktu susahku.
Sewaktu kecil membesar dalam keluarga arwah Ma di Kampung Sirih(al Fatihah untuk Arwah) ...tanpaibu ayah di sisi...pastinya sukar bagiku..namun Arwah Tok Ayah, Arwah Mak,semua Arwah ibu saudara bapa saudaraku,rakan2 sekolahku, sepupuku.terutama Che Ani....telah menjadikan kehidupanku selesa...pada waku itu guru2 sekolahku juga banyak membantu menjadikan aku kuat mengharungi hidup dalam masyarakat yang melabelkan gadis bersekolah Inggeris adalah kafir.Nauzubillah.
Guruku Arwah cikgu Wan Esah,Arwah cikgu Ramlah dan Arwah cikgu Kadir Da arwah cikgu Ali.adalah guru sekolah rendahku di Kg Sirih....yang mendidiku dengan penuh kasih sayang...di sekolah ZES pula cikgu Nik Abu Bakar(Dato), cikgu Ibrahim, Cikgu Latiff, cikgu Cardoza, Mrs Nathan..cikgu Halimah Hassan,Ustazah Halimah..cikgu Tg Sofia, Mrs Yussof, Mrs Rahim Merican...Cikgu Rohani, cikgu Siti Raudhah,Mr Goh@Haji Sani....mereka adalah guru,pendidik ,pembimbing dan sumber inspirasiku...tidak lupa juga Puan Hajjah Rahmah....juga membentuk diriku menjadi aku....( uish! Tersasar keluar tajuk ni).
Bila berkeluarga dan berkerjaya....keluarga suamikulah yang banyak membantuku, susah dan senang...yang memberiku konsep kekeluargaan yang akrab..nilai2 kehidupan yang sehat.Alhamdulillah..
Sekolahku tempatku berkerja MRSM Kuala Krai, MRSM Kuantan dan lebih2 lagi MRSM KB/ Pengkalan Chepa...adalah rumah keduaku...kerapkalinya rumahku juga sudah jadi macam pejab cawangan MRSM,dan di MRSM juga tempat anak2 ku jadikan taman permainan mereka....rakan dan kawanku adalah keluargaku...murid2 ku adalah juga anakk2 ku....Ya Tuhan....terlalu lama bersama dengan anak remaja di sekolah menyukarkan diriku untuk menjadi dewasa, walaupun untuk anak cucuku...
Dan hari Ya Alla jika Engkau memberiku peluang untuk terus bermusafir di bumiMu ini Ya Allah kupohonkurniakanlah kesihatan yang berpanjangan.kumohon perjalanan yang penuh dengan kebaikan dan taqwa...adaku tidak menyusahkan tetapi memberi manfaat..tuaku tidak mengganggu yang muda dan tidak menggugat yang lama.
Ya Allah Maha Suci zat yang menjalankan kami sedangkan kami tidak berupaya..Penolongku hayalah Allah...Tiada Tuhan melainkanNya.KepadaNyalah Aku berserah dan Dialah yang Memelihara 'Arash Yang Besar( atTaubah:129)

[Ibu] - Catatan Ibu 8


Sakit:- kemoterapi pertama.
by Nor Bibi Abdullah on Sunday, 29 April 2012 at 16:44 ·

Minggu sebelum kimo memang minggu yang mencabar.mendebarkan dan menakutkan.ramai yang datang dan memberi nasihat,pandangan,cadang,sokongan dan pelbagai.....banyaknya mendapat maklumat daripada orang lain.seorang dua bercerita tentang pengalaman mereka sendiri, itupun kanser payudara dan kanser usus.....ada waktunya memang rasa untuk tidak meneruskan rancangan....dan diwaktu terdesak begini aku memilih untuk berkongsi rasa dengan Allah di awal pagi atau waktu sendirian..
Darul Shifa' juga menjadi pilihan kami sekeluarga...
Pada hari sebelumnya juga masih ramai yang datang penafsir penyakit dan rawatanku...sehinggakan aku merasa seolah2 para doktor pakar sedang membuat rumusan sebelum meneruskan rawatan..Ya Allah tolonglah.
Tepat jam 8.30 pagi Rabu 25.4.2012 kami tiba di bilik rawatan kemoterapi...selepas mendaftah, jururawat bertugas mengambil darah...".... Kak datang semula pukul 10 pagi nanti" o oh...kami memilih untuk keluar sarapan pagi.selesai sarapan, singgah di Pusat Sumber Payudara...berbicara dengan jururawat bertugas.
Pukul 10.00 pagi balik semula ke bilik rawatan...keputusan darah tiba sekitar 10.45 pagi.." kak boleh pilih mana2 katil.....""oh? Kerusi?""kerusi tak boleh untuk chemoport..." memilih katil paling tepi/ paling jauh dari pesakit lelaki...."kita masukkan normal saline dulu ya...".... Dan sejam kemudian dimasukkan pula sebotol kecil ubat tahan muntah....
Pada waktu menanti begitu, zikir dan doa menjadi teman dan sesekali mendengar celoteh Wahida dan jururawat bertugas....dan sempat juga berbual dengan pesaki muda di tepiku....sekitar jam 12.16 petang jururawat datang lagi," kak kita nak masukkan ubat kemo....1/2 jam selesai tapi kita perlahankan sikit..."
Mula terasa tekanan. Dan setiap ucapan dan nasihat kawan2 datang menerjah....dan ianya menakutkan...
Namun hatiku berkata. Hanya Allah yang tahu.Allah mengentahui segala rahsia yang kita tidak tahu..dan jika kita ingin tahu tanyalah pakar....aku berserah paada Yang Esa...dan kata2 Dr Wan Nazri ku pegang kejap.. 
"......cikgu kemo ni banyak jenis pengalaman mereka tidak sama dengan pengalaman kita....sakit kita tidak sama dengan sakit orang lain...." Ya Allah aku berserah padaMu Ya Allah!
Selesai habis ubat kemo, tanpa apa2 trajedi...sekitar 1.25 ptg perutpun mula terasa lapar.Alhamdulillah lepasni boleh balik dan makan tengahari..."kak ni nak bagi normal saline dan botol kecil untuk flush chemoport" terperanjat juga tengokkan botolnya, nampak gaya sejam lagi pun belum tentu selesai.
Hukhuk makan biskut kering dan minum air zamzam....
Flushing chemoport selesai sekitar3.30 petang Alhamdulillah...
Dan balik rumahhhhhhhhhh 
Ya Allah syukur atas segala nikmat, rahmat dan IkhsanMu Ya Allah.
Terimakasih atas semua yang mendoakan.....Alhamdulillah

[Ibu] - Catatan Ibu 7


Sakit:- Makan, Minum ,buku serta pelbagai cenderamata
by Nor Bibi Abdullah on Thursday, 10 May 2012 at 15:48 ·

Air zam-zam jadi minuman harian....boleh dibeli dengan mudah...sesekali Wan Nur Aida hantar terus jadi Jeddah.juga dikirim oleh anakanda Mat Arwani Mat Nawi,juga dibawa terus dari Jeddah....terimakasih semua.
Minyak Habatussauda dan biji Habatussauda, juga Oleh2 Wan Nor Aida dan dibawa Khas oleh Badrul sewaktu dia datang menziarah tempuhhari.terimakasih Chuda. Terima kasih Bad...
RADIANZE tanpa putus kiriman Kartikawati....Tq Dear
Berkilo2 biji Aprikot, Apricon,Apricot Seeds- Afdhal,Bromelain- Afdhal,PPAR Life dan VEMMA dibeli oleh Anakanda Rubita,dan Vemma juga dihadiahkan oleh kawannya.
Madu-madu, madu Masad Gold ada,Madu Sudir-Sauda ada,Madu Yaman ada....tq my besan, Dr N Azrita.....
Buku adalah hadiah yang banyak diterima...mudah2an ianya memberi manfaat kepadaku dan kepada pemberinya....nak tulike satu?
Insyaallah ada waktu akan kutulis jua....namun hari ini agak memenatkan....maaf

[Ibu] - Catatan Ibu 6


Mucinus Edino Carsinoma
by Nor Bibi Abdullah on Thursday, 10 May 2012 at 15:08 ·

Mucinus Edino Carsinoma namanya,
Menyerang orang sesuka hatinya
Saluran darah dan saraf sudah dimasukkinya
Menginap di liver segment lapan
Dan di paru-paru juga
Gemsyetabin ubat untuk rawatannya
Tujuh minggu setiap Rabu
Dan empat kali lagi selang setiap tiga minggu..
Tujuan kemo ada lima:-
Membunuh sel
Kecilkan sel
Elak merebak
Penambahbaikan kehidupan, dan
Sembuh....

[Ibu] - Catatan Ibu 5


Sakit:- kemoterapi Kedua dan ketiga
by Nor Bibi Abdullah on Thursday, 10 May 2012 at 14:48 ·

2.5.12 Hari Rabu......seperti biasa8.30 pagi sudah ada di HUSM....selepas darah diambil, menunggu untuk proses seterusnya.kali ini keputusan darah agak lewat.12.15 ptg barulah dipanggil untuk proses kemo...pesakit agak ramai,kerusi dan katil sudah penuh....bilik perbincangan diberi kepadaku....Alhamdulillah agak selesa..sedari pagi bapa gelisah dan rasa tidak selesa...namun nampaknya dia bertahan sehingga Tab datang mengambil alih...hehe hari ni Tab belanja ayam goreng KFC untuk staf di sini....proses berjalan lancar seperti minggu lepas...dan menariknya minggu ni ada tetamu yang sempat menjenguk...terima kasih Ustazah Saniah dan Puan Esah Ahmad.
Selesainya semua Tab belanja ibu makan bee-hoon sup di D'Klassik...Alhamdulillah.

9.5.12 Hari Rabu........bermakna ini adalah kali ketiga......Selasa sebelum Rabu biasanya mencemaskan...lebih2 lagi tidak ada peneman minggu ini....Ya Allah permudahkanlah.hari ini pun keputusan darah agak lewat dan pesakit juga ramai...Bilik rawatan sudah penuh...dan sekali lagi aku ditempatkan di bilik perbincangan...semasa rehat tengah hari, Ta, Hiday dan Azah datang menemani...terimakasih semua...
Dan hari ini aku adalah orang yang terakhir selesai....lapar bukan main......
Alhamdulillah....kemoterapi juga berjalan dengan lancar walaupun mulanya agak lewat....

Thursday, April 12, 2012

[Ibu] - Catatan Ibu 4

Apabila berita tentang Sakit mula tersebar,ramai saudara mara, rakan taulan,anak2 didik dan anak buah yang datang menziara....

Pesakit pula begitu teruja menerima pelawat yang datang....Hari2 lembab di ICU menjadi labih pantas berjalan..rasa sakit, buat seketika ,mampu dilupakan....ada yang sudah lama tidak bersua,dipertemukan.

Semua ini adalah atas kehendaknya. Syukur Ya Allah....

Sanak saudara yang berjumpa cuma. Pada musim raya dan musim kenduri, berusaha pulang menziarah...

Mengorbankan cuti,wang ringgit ,masa dan meninggalkan tanggungjawab buat seketika.

Dan setiap pulang mereka kuucapkan terimakasih...terimakasih sudi datang....dan mendoakan....
Kina ini manusia ,tetap dengan segala kelemahannya...semalam lama berfikir...tentang pengorbanan anak2, menantu, cucu2, adik beradik dan ipar duai....keresahan mereka.....jadual harian dan mingguan mereka yang berubah....kewangan mereka,persekolahan mereka......adik dan iparku....hampir setiap hari berkunjung....walau uzur..walau sakit...tidak pernah merunggut...datang dengan segala kepayahan...bertungkat, berpimpin, jalan bertatih.....
Datang mereka memeriahkan suasana.melapangkan dada dan mengukirkan senyuman di bibir siapa sahaja....

Cucucucuku semasa mereka datang memang awalnya nampak ada bayangan keresahan di wajah mereka..Taufiq secara jujur pernah berkata kepada Bapatoknya..,"..Paktok! She's not going to die...she is OK ape.".......dalam takut untuk ke hospital,mereka memberanikan diri datang ziarah ibutok mereka....ada cucu yang gagahkan diri tidur di hospital..dan pagi esoknya mereka bersuara....,"tak ada apa2 pun yang berlaku....tak ada pun hantu kat sini......."....bayangkan.....betapa banyak perkara yang bermain di kepala mereka...hadiah2 kecil mereka bawa membuatku tersenyum....

Kehadhiran Dora, Dewi, Mastura dan Hamzi....sudah pastinya membuatku rasa dilayan seperti permaisuri...membelai,mengusap,membantuku dengan penuh kasih sayang dan dengan cara mereka tersendiri...Ya Allah hubungan menantu ini tidak akan putus sampai bila2 Rahmatilah mereka Ya Allah....

Mereka juga tidak ada yang menghalang anak2 ku untuk pulang berkali-kali untuk bersamaku...terima kasih semua...Mohd Naguib pastinya agak jauh dan tidak dapat berada di sisi..namun setiap kali berbual di telefon aku tahu ada getar di dadanya..tidak mengapa...terima kasih jua membenarkan Rubi pulang berkalikali...dan sokongan sari sudut lain juga di beri..

Anak2ku..Syukur Ya Allah Engkau memberiku anak2 sebaik mereka ini...akun tahu ada resah dalam diri mereka yang tidak mereka pamerkan. Ada gundah yang mereka sembunyikan..Tabahlah wahai anak2 ku..redhalah ini ujian Allah untuk keluarga kita. Ibu bersyukur..cuma ibu mohon janganlan jemu melayan kerenah ibu...maafkan lah jika kernah ibu menyakiti hatimu...anakku...Allah Sayang kita itu sebabnya Dia menduga kita...

Ya Allah lindungilah kami semua.kami takut dengan murka mu Ya Allahya Allah Limpahkanlah IkhsanMu,kasihsayangMu Ya Rabb....

Monday, March 26, 2012

[Holiday] - 3 Jam di Johor Premium Outlet

Direction From Kuala Lumpur:

Kuala Lumpur → Lebuhraya Utara Selatan → Lebuhraya Hubungan Kedua Malaysia Singapura → Exit 253 → Exit 304 → Exit 302A → Johor Premium Outlets (dengan bahasa mudah EXIT Skudai Utara).

Apa yang aku buat selama 3 jam disana?

Aku sampai sana lebih kurang pukul 5pm. Cuaca agak gelap sebab hari nak hujan. Aku "start" dengan Padini Concept Store. Baju-baju budak memang murah walaupun "outdated". Tapi apa kisahkan setakat seluar jeans dan t-shirt harga mula dari RM9. Tapi aku tak beli apa-apa pun. Kemudian kami naik bahagian atas. Masuk Adidas, Clarks, Timberland, Coach, Guess, Burberry dan macam-macam lagi. Semua keluar dengan tangan kosong. Kat Clarks Outlet memang harga kasut jauh lebih murah dari butik-butik kat luar tapi tak banyak pilihan.

Aku pun tak faham kenapa ada orang cakap barang-barang kat sana murah-murah. Aku rasa kalau beli "online" jauh lebih murah.

Memang menghampakan. Indah khabar dari rupa. Ini pendapat aku lah. Selama 3 jam disana satu apa pun aku tak beli. Ada yang berkenan tak de "stock" la pulak. Aku rasa JPO ni bukan target orang-orang macam aku la.

Bila dah penat berjalan kami singgah di Food Centre dia. Pusing-pusing cari makan aku pilih "Fish n Chip". Mak ai.... "Failed". Tak sedap langsung. Tak pernah aku rasa "Fish n Chip" yang tak sedap macam tuh. Rayn dan Raynia pun tak lalu nak makan.

Tapi aku tak de la rasa "frust" sangat pulang dengan tangan kosong. Janji aku dah pernah sampai Johor Premium Outlet.

Saturday, March 17, 2012

[Ibu] - Catatan Ibu 3

Kehidupan

by Nor Bibi Abdullah on Tuesday, 21 February 2012 at 08:16.

Masa bayi kia hingga umur 3-4 tahun, pastinya kita tak ingat apa2. Selepas itu waktu2 membesar bersama arwah Tok Ayah,Mak(nenekku)dan ibu2saudaraku...

Alhamdulillah...rencam dan pelbagai...dan menjadikan aku lebih awal berdikari. Bila mula bersekolah mencari ilmu....aku juga diberi peluang untuk belajar dan bersekolah di sekolah yang terbaik di KotaBharu....walaupun ketika itu masih ramai anak gadis yang tidak dibenarkan bersekolah....

Dapat pula memasuki Universiti terbaik di utaraUSM dan kemudian ke Michigan State U.Alhamdulillah.

Berkahwin, berkerjaya....punya suami yang baik....pastinya bukan seratus peratus baik,bapa kepada anak2 ku.bapa yang terbaik...dan bapatok kepada cucu2 ku....keluarga besar di sekeliling ku...keluarga suamiku yang banyak memberi impak besar dalam hidupku....

Rakan sekerja...adalah keluargaku juga....dan paling besar adalah bekas pelajarku...samaada di MRSM PC, KUANTAN, KUALA KRAI dan DiKPTM Kota Bharu.
Alhamdulillah selama/sepanjang 62 tahun perjalanan hidupkumamat babyak kenikmatan yang Allah berikan. Alhamdulillah.

Dan kini diuji oleh Allah dengan sedikit ujian? Apakah aku perlu merunggut?tidak bersyukur?
Tidak Ya Allah..cuma kupohon padamu ya Allah...janganlah sampai aku tidak tertanggung akan sakit ini...

Juga jangan sampai menyusahkan, menggusarkan SEMUA ORANG YANG AKU SAYANG Ya Allah Engkau Maha Mengentahui......padaMU lah tempat aku memohon... ...teringat pesanan anakanda Prof Muhd Kamil dari Madinah...."cikgu redholah....sedikit ujian Allah...selepas begitu banyak Rahmatnya".

Thursday, February 23, 2012

[Ibu] - Catatan Ibu 2

Sakit(2):

by Nor Bibi Abdullah on Saturday, 18 February 2012 at 17:45 ·

........Perbincangan bersama Dr Pakar.(bersambung...)

Beberapa soalan kutanya..tetapi aku pasti soalan-soalan itu adalah soalan yang paling bodoh datangnya dariku....tetapi mereka menjawab dengan pasti dan bijak....."...semuanya Hak Allah...kita ikhtiar cikgu."

Ya Allah aku pasti dengan penyakit ini mereka akan menjadi lebih bijak. Lebih dan bertambah kepakaran mereka....juga jumlah Doktor pakar nanti akan bertambah....

Bagaimanakah penyakit ini dikesan?

Semasa dalam siri mengubat sakit belakang dan gastrik yang menggila, Dr Naimaton (ANSARA PC ) telah memberi cadangan,"Kak Bi...gi HRPZ...Ton rasa bukan gastrik ni..."tetapi kuabaikan...seorang lagi anak buah Puan Rozana Hassan juga berkata," ibu gi check hospital deh...lama sangat ni...."ini juga ku abaikan sehinggalah sakitnya tidak tertanggung...

Direngkaskan cerita Dr Yeop Abdul Rahman telah membuat temujanjji di HUSM...dan bermulalah siri ultrasound, CTscan dan CTscan...dan esok Insyaallah ada temujanjji dengan seorang pakar di HUSM.

Ya Allah kumohon permudahkanlah urusanku....jika ianya sebagai balasan kepada dosa-dosaku, ampunkanlah....jika ianya untuk kebaikan orang lain, juga menambah ilmu bagi para Doktor, aku redho Ya Allah....tetapi aku tidak akan mampu mengharunginy tampa. Rahman...dan RohimmMu

[Ibu] - Catatan Ibu 1

SAKIT:......

by Nor Bibi Abdullah on Saturday, 18 February 2012 at 15:58·

"Dear ibu, Allah said we are tested according to our ability... U are strong! U can get through, Insyaallah....."itu adalah pesanan dalam telefonku, dihantar oleh seorang anak saudara yang comel...b elajar pun belum habis.. tetapi bijak berkata-kata....

Ya, Insyaallah dia aka jadi seorang Doktor yang bagus...
Dia bukan sahaja anak saudaraku tetapi juga ANSARA MRSM PC. belajar di tahun akhir, bidang kedoktoran...

Bukan tentang dia yang hendakku ceritakan, tetapi tentang sakit, pesakit dan doktor....para doktor.....dan ilmu mereka......

Tergiang-giang di kepala,apabila seorang Doktor berkata,".... Di Hospital Selayang sahaja ada pakarnya".

Kenapa begitu? Di zaman ini banyak benda yang berubah begitu cepat. Bertambah dan merebak dengan pantas.."kenapa?. Apakah cuma seorang dua yang sakit begini?

Semalam Hari Jumaat...pagi-pagi lagi telah mendapat panggilan telefon dripada seorang bekas pelajar yang sudah lama tidk bertemu....."......saya dah dapat laporan tentang penyakit cikgu..cikgu jangan bimbang...bukan seorang Malaysia ada tiga orang pakar dalam bidang ini....saya di tempatkan di Kuching, bermakna sya jaga Sabah dan Sarawak....seorang lagi berada di Hospital Kuala Terengganu...jaga bahagian Pantai Timur...bos kami merangkap Pensyarah kami berada di Selayang...cikgu jangan bimbang, saya dan Dr Hasnan adalah bekas pelajar cikgu....Insyaallah Dr Hasnan akan pergi dan nilai kes cikgu, dan hujung bulan ni saya akan balik tengok cikgu............" dia bercakap tanpa nokhtah.. dan banyak maklumat yang dihamburkanya...tetapi aku tak pasti apa yang aku ingat.......

Ya Allah, jikalau dengan sakit dan penyakitku ini mampu melahirkan lebih ramai Doktor Pakar,....aku redho Ya Allah.....

Teringat aku semasa perjumpaan ku dengan Para Pakar di HUSM pada Hari Khamis sebelumnya..16 Februari 2012......tiga orang Doktor Senior, maksudnya Doktor Pakar dan seorang Doktor Junior....seorang peguam....dia anakku...mereka semua adalah ANSARA...dan aku bekas guru mereka..kecuali anakku...dia anakku....

Dulu semasa di maktab, pastinya yang banyak bercakap ialah aku...yang banyak mendengar adalah mereka...tetapi pagi itu, merekalah yang bercakap dan akulah pendengarnya...mereka memberi penjelasan, penerangan dengan begitu yakin..

Tuesday, February 21, 2012

[Ibu] - Pancreatic Cancer

"Pancreatic cancer refers to a malignant neoplasm originating from transformed cells arising in tissues forming the pancreas. The most common type of pancreatic cancer, accounting for 95% of these tumors, is adenocarcinoma (tumors exhibiting glandular architecture on light microscopy) arising within the exocrine component of the pancreas. A minority arise from islet cells, and are classified as neuroendocrine tumors. The symptoms that lead to diagnosis depend on the location, the size, and the tissue type of the tumor. They may include abdominal pain and jaundice (if the tumor compresses the bile duct).

Pancreatic cancer is the fourth most common cause of cancer death across the globe. Pancreatic cancer often has a poor prognosis: for all stages combined, the 1- and 5-year relative survival rates are 25% and 6%, respectively;[2] for local disease the 5-year survival is approximately 20% while the median survival for locally advanced and for metastatic disease, which collectively represent over 80% of individuals, is about 10 and 6 months respectively."

Semoga Ibu tabah menghadapinya. Kami doakan yang terbaik buat Ibu. Tiada kata-kata yang dapat kami luahkan. Hanya berdoa dan berdoa sepanjang masa. Sentiasa berharap ada "miracle". Ataupun semua itu hanya mimpi.