Wednesday, December 28, 2011

[Agama] - Sambutan Krismas

Dalam Surah AN NISAA' ayat 36 dijelaskan maksudnya: "Sembahlah Allah S.W.T. dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatu apapun. Dan berbuat baiklah kepada kedua ibu bapa, kaum kerabat, anak yatim, orang-orang miskin, tetangga yang dekata dan tetangga yang jauh..."

Petikan dari blog


Muhammad Saleh al-Munajjid, seorang ulama dan ahli majlis fatwa kerajaan Arab Saudi. Beliau berpendapat hukum mengucap tahniah kepada bukan Islam pada hari-hari kebesaran mereka seperti hari Krismas dan sebagainya adalah haram dan bertentangan asas-asas akidah Islam. Alasan beliau ialah:

Pertama: Hari perayaan agama kaum bukan Islam pada hakikatnya adalah syiar agama mereka. Umat Islam disuruh supaya tidak meniru syiar dan budaya kaum bukan Islam. Dalam sebuah hadis Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Barang siapa meniru syiar sesuatu kaum (bukan Islam), maka ia daripada golongan mereka" - (riwayat Abu Dawud bilangan 4031. Musnad Ahmad Ibn Hanbal, bilangan 5093).

Kedua: Dalam suatu kaedah, ulama Islam telah mengambil ketetapan iaitu merelai kekufuran adalah kufur. Ikut serta berhari raya dengan kaum bukan Islam, serta mengucap tahniah dan selamat Hari Raya kepada mereka, adalah antara tanda kerelaan hati terhadap kekufuran seseorang. Islam menolak sekeras-kerasnya sikap itu.

Bagi diri aku, terpulang kepada niat diri masing-masing. Sekadar untuk peringatan kepada diri sendiri.

Tuesday, December 13, 2011

[Mood] - Tak "COOL" Punya Orang.

Minggu lepas aku ada "upload" gambar Arron Aziz sebelah menyebelah gambar Aidil Aziz. Nama dah dekat-dekat sama. Saja-saja sekadar lawak-lawak. Tambahan pulak sepupu-sepupu aku memang minat sesangat kat Arron Aziz ni. Maklum la musim Ombak Rindu.

Dalam banyak-banyak komen ada juga yang kurang senang dengan gambar aku. Mestilah bukan dari "family" aku kan. Komen-komen "family" aku semual "COOL". Sebab dia orang memang "family" yang "cool".

Bagi aku kalau tak boleh nak terima gurauan gambar-gambar begitu sila jangan komen. Nanti pengomen-pengomen lain bagi komen yang positive dia akan rasa sakit hati. Malas aku nak layan orang macam tu.

Buat sepupu-sepupuku, kawan aku yang "cool" terima kasih kerana anda telah menceriakan "wall" facebook aku. Anda semua telah menceriakan hari aku.

Monday, December 12, 2011

[Double R] - 3 Hari Tanpa Raynia

Hari ni dah masuk 3 hari Raynia balik Kelantan dengan mak. Waaaaa..... "B***T" aku dah membengkak. Semalam lecun baju aku aku sebab susu meleleh keluar. Macam mana aku nak buat ni??? Sakit jugak nak menahan bengkak susu. Sapa ada petua macam mana nak bagi hilang rasa sakit? Nak menahan sampai susu kering memang boleh demam aku dibuatnya.

Friday, December 9, 2011

[Masters] - Kena Marah

Rasa "down" sebab baru lepas kena marah dengan "lecturer" aku kat UiTM gara-gara aku temankan kawan aku jumpa dia tanpa bawak apa-apa bahan untuk berbincang.

Tuesday, November 29, 2011

[Double R] - Rayn & Contest

Aku ada masuk contest Gaya-Si-Comel-Berhari-Raya-2011 .
Untuk Rayn dan Raynia tapi Rayn menang hadiah saguhati. Saje mencuba nasib sekali dapat la hadiah walau pun saguhati kan. Hadiah yang aku dapat ialah Environsax Bag bernilai RM30. Jadi la kan.
Raynia tak menang apa-apa. Tak pe la tahun depan cuba lagi.

Friday, November 11, 2011

[Marriage] - 11.11.11

Happy 5th Anniversary.
Semoga Allah S.W.T. merahmati kehidupan kita Amin.

Wednesday, September 28, 2011

[Double R] - Gaya Si Comel Berhari Raya 2011 Contest - Kategori B (GIRL)




TEMPOH :

13 September 2011 - 31 Oktober 2011

CARA PENYERTAAN :

  • Pertandingan dibahagikan kepada Kategori A (Boys) dan Kategori B (Girls).
  • Pemenang akan dipilih oleh juri yang dilantik.
  • Semua keputusan adalah muktamad.
SYARAT PENYERTAAN :
  • Letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entri ini
  • Link BabyIbu dan Azzamoro dalam bloglist anda
  • Membuat entri mengenai contest ini diblog anda
  • Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda bergaya dengan berbaju raya (berbaju raya = baju kurung/baju melayu) 
  • Jika anda mempunyai beberapa orang anak, satu entri untuk  setiap anak
  • Sila nyatakan nama si comel dan umurnya
  • Pertandingan terhad kepada si kecil berumur 1 hari hingga tidak lebih 4 tahun pada tarikh akhir pertandingan.
  • Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke penganjur BabyIbu dan Azzamoro dan juga semua penaja - rujuk di bawah (no link back will be disqualified)
  • Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri ini.

HADIAH

Bagi Kategori A (Boy) dan B (Girl)

Hadiah Utama - Gin and Jacqie Babybag





10 Hadiah Saguhati - Environsax Bag bernilai RM30



    Penganjur

    Babyibu
    Azzamoro

    Penaja


    ***********************************************************

    Kategory B (GIRL)


    Nama : Lidia Raynia Binti Mohd Aidil
    Umur : 1 Tahun 5 Bulan
    Tarikh Lahir : 1 April 2010





    [Double R] - Gaya Si Comel Berhari Raya 2011 Contest - Kategori A (BOY)


    TEMPOH :

    13 September 2011 - 31 Oktober 2011

    CARA PENYERTAAN :

    • Pertandingan dibahagikan kepada Kategori A (Boys) dan Kategori B (Girls).
    • Pemenang akan dipilih oleh juri yang dilantik.
    • Semua keputusan adalah muktamad.
    SYARAT PENYERTAAN :
    • Letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entri ini
    • Link BabyIbu dan Azzamoro dalam bloglist anda
    • Membuat entri mengenai contest ini diblog anda
    • Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda bergaya dengan berbaju raya (berbaju raya = baju kurung/baju melayu) 
    • Jika anda mempunyai beberapa orang anak, satu entri untuk  setiap anak
    • Sila nyatakan nama si comel dan umurnya
    • Pertandingan terhad kepada si kecil berumur 1 hari hingga tidak lebih 4 tahun pada tarikh akhir pertandingan.
    • Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke penganjur BabyIbu dan Azzamoro dan juga semua penaja - rujuk di bawah (no link back will be disqualified)
    • Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri ini.

    HADIAH

    Bagi Kategori A (Boy) dan B (Girl)

    Hadiah Utama - Gin and Jacqie Babybag


    10 Hadiah Saguhati - Environsax Bag bernilai RM30


    Penganjur


    Babyibu
    Azzamoro


    Penaja

    TwoLittleJJ Boutique


    *********************************************************

    Kategori A (BOY)

    Gambar Anak Bujang


    Nama : Aidid Rayn Bin Mohd Aidil
    Umur : 4 tahun
    Tarikh Lahir : 10 September 2007


    Monday, September 26, 2011

    Cerita... Doa Menuntut Ilmu & Doa Selepas Belajar

     Doa Menuntut Ilmu & Doa Selepas Belajar


    Thursday, September 22, 2011

    Cerita... Doa Berpuasa dan Ketika Berbuka Puasa


    Doa Berpuasa dan Doa Berbuka Puasa




    Tuesday, September 20, 2011

    Cerita... Doa Makan


    Doa-doa harian yang patut kita amalkan. 

    DOA MAKAN


    Friday, September 9, 2011

    Cerita... Maybank Raya Open House

    Fellow Maybankers,
    The Board and Management of Maybank cordially invite you to an evening of festive fun at our Maybank Group Staff Hari Raya Open House!
    Enjoy a wide array of traditional Malaysian delights and do participate in our fun-filled raya activities! Let's celebrate in true 1Maybank, 1Malaysia spirit by dressing up in your best traditional outfit with prizes for 6 best dressed Maybankers! This celebration is also special as we will be unveiling our refreshed Maybank logo by the Prime Minister, YAB Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak!

    Friday, September 2, 2011

    Cerita... Aidilfitri 2011

    Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin.

    Friday, August 26, 2011

    Cerita... Jadual Kelas Semester 1

    Orang lain sibuk "update" pasal raya. Tapi aku nak "update" pasal jadual kelas aku untuk semester 1.

    17th September 2011 - 1st Class
    15th October 2011 - 2nd Class
    19th November 2011 - 3rd Class
    3rd December 2011 - 4th Class
    17th & 18th December 2011 - FINAL EXAM

    Selamat menjalani kehidupan sebagai seorang pelajar. Semoga semuanya dipermudahkan. Insya Allah.

    Friday, August 19, 2011

    Cerita... Baju Raya 2011

    Baju raya 2011 aku tukang jahit aku tak jahit. Sebab dia pegi jahit yang lain punya. Aku rasa sungguh kecewa okeh. Bukan baru hantar tapi silap teknikal. Ini semua sebab mak aku suruh tailor tuh pilih mana satu yang nak di jahit dahulu padahal dah terang-terang aku suruh dia jahit yang warna merah dahulu. Siapa yang patut dipersalahkan? Potong mood aku.

    Monday, August 15, 2011

    Cerita... Aku Seorang Pelajar

    Aku seorang pelajar. Aku dah daftar di Dewan Sri Budiman 14.08.2011. Gila skema aku jadi pelajar. Bangga dengan apa aku lakukan untuk diri aku. Melangkah selangkah ke hadapan. Aku berharap apa yang aku cita-citakan akan tertunai. InsyaAllah. Semoga semuanya dipermudahkan Allah S.W.T.

    Thursday, August 11, 2011

    Cerita... Persiapan Hari Raya

    Persiapan Hari Raya aku amat sederhana aku rasa. Sebab aku "frust" tahun ni aku tak dapat balik Kelantan langsung. My hubby tak dapat cuti. Al-maklum dia baru 11 hari di "company" baru ni. Kalau lah dia rajin "drive" balik hari Isnin tu...... I wish....

    1. Baju melayu Rayn - Done
    2. Songkok Rayn - Done
    3. T-shirt santai Rayn & Raynia - Done

    Apa lagi aku nak beli yer untuk anak-anak aku nih?

    Wednesday, August 10, 2011

    Cerita... Kelas Renang untuk Kanak-Kanak

    Aku ni macam-macam perangcangan ada dalam kepala otak untuk Rayn & Raynia. Tapi adakah mampu untk aku tunaikan? Aku pun tak dapat jawab soalan itu. Tapi bak kata pepatah "Nak seribu daya, tak nak seribu dalih".

    Aku ingat bermula tahun 2012 aku nak hantar Rayn pergi Kelas Renang. Tapi kat mana aku tak dapat cari lagi. Ada 1 kelas Maiswim tapi kat Shah Alam. Yuran dia pun berpatutan. Ye ke? Tapi jauh sangat la pulak.

    Ada tak sesiapa tau kelas renang kat Bukit Jalil?

    Monday, August 8, 2011

    Cerita... Sabtu Punya Cerita

    Dalam dunia ni macam-macam perangai orang ada. Ada yang baik ada yang kurang baik. Kita dapat mengetahui perangai orang melalui pemerhatian kita dan juga di sekeliling kita. Biasanya kita dapat "detect" perangai orang adalah orang-orang terdekat dengan kita. Keluarga, kawan, saudara-mara, adik-beradik, dan juga ipar duia.

    Sabtu lepas, giliran kami sekeluarga balik berbuka puasa di rumah mertua aku. Kami balik tak de la awal sangat. Lepas beli ikan pari bakar, kuih-muih dan air tebu di pasar ramadhan (param), baru kami gerak balik ke sana. Jarak dekat jer dalam 15 minit naik kereta.

    Rayn dah "excited" nak balik rumah atuk nenek dia (padahal atuk dia tak "excited" pun kami balik) sebab nak berkawan dengan sepupu sepapat dia tuh. Siap bawak balik 1 beg Ultraman dia nak main sama-sama. Sampai sana tak sampai setengah jam tangan Ultraman Rayn yang paling besar patah di kerjakan oleh anak SIL yang pertama. Apa lagi marah la laki aku kat budak tuh sebab Ultraman tu dah lama Rayn main tapi tak terusik apa-apa pun. Dapat kat budak tuh terus patah jahanam tangan si Ultraman. Maka merajuk lah budak tuh macam terasa hati (bak kata SIL a.k.a. mak budak tuh). Hilang entah ke mana.

    Si Mak tu pulak sebab anak dia merajuk dan tak buka puasa (padahal tak puasa pun), dia pun sentap la dengan laki aku. Sepanjang bukak puasa tuh masam mencuka jer muka. Aku sampai tak ada selera nak berbuka puasa sebab aku mengadap muka dia. Lepas berbuka dia pergi la cari anak dia tuh sebab dah hilang. Cari punya cari rupanya budak tu menyorok dalam almari bawah tangga.

    Masa tengah-tengah PIL aku nak pergi masjid, boleh pulak SIL aku melayan TV. Anak-anak dia terbiar macam tu ajer nak ikut PIL aku pergi masjid. Aku dah tak dapat nak tahan dah. Masa aku nak naik atas aku sound SIL aku cakap anak-anak dia nak ikut PIL pergi masjid. Suruh dia amik anak-anak dia tuh. Lepas solat Maghrib aku turun bawah tengok anak-anak aku. SIL aku langsung tak turun bawah membuta dalam bilik. Anak-anak terbiar aje. Makan ker minum ker entah ke mana. Kurang asam punya emak. Masa MIL aku tanya aku cakap jer SIL aku langsung tak turun bawah membuta kat atas. Aku dah hilang sabar dah.

    Monday, July 25, 2011

    Cerita... Serve From Your HEART Workshop for IT - Tertunggak

    Last Sunday, 17 July 2011 aku ada workshop kat Swiss Garden - Serve From Your HEART Workshop for IT. Workshop ni untuk semua IT Staff. Di sebabkan IT Staff ramai maka dia bahagikan kepada 3 kumpulan. 16 July 2011, 17 July 2011 & 23 July 2011. Aku dalam kumpulan 17 July 2011.

    INFORMATION:
    Class Name : Serve From Your HEART Workshop for IT
    Start Date/Time : 17/07/2011 07:30:00 SGT (Bayangkan pukul berapa aku nak kena gerak daripada rumah)
    End Date/Time : 17/07/2011 19:30:00 SGT (Dah kepenatan sebab bangun awal)
    Confirmed Venue : Hotel Swiss Garden, Kuala Lumpur

    Overall pasal workshop ni ada yang bagus dan ada yang tak bagus punya. Tapi pada pandangan aku, workshop ni dibuat untuk "brain wash" staff Maybank. Sebab mengikut statistic tahun-tahun lepas, selepas staff Maybank mendapat bonus tahunan. Ramai yang akan resigned. Workshop ini untuk menyedarkan staff bahawa Maybank adalah bank yang terbagus di Malaysia. Siapa setuju angkat tangan?

    Friday, July 22, 2011

    Cerita... Personal & Performance Excellence For IT Professionals dd 20-21 July 2011 (2 Days)

    2 hari yang penuh dengan motivasi. Alhamdulillah aku terpilih untuk menghadiri kursus ini selama 2 hari di ETIQA Twins Jalan Pinang.

    Apa yang aku belajar selama 2 hari ni :

    1. We cannot change others but we can change our-self. Dalam hidup kita ni, kita tak dapat mengubah pendapat, cara, pemikiran dan segala-galanya orang lain. Tapi kita boleh mengubah diri kita sendiri untuk kebaikan. Masa yang sesuai untuk berubah adalah SEKARANG. Jangan tunggu sehingga terlambat.

    2. Forgive Accept and Forget. Tapi aku sampai sekarang tak boleh terima 3 perkataan tersebut. Hati aku begitu keras untuk menerima 3 perkataan yang akan membuatkan diri aku ke arah lebih baik.

    3. Law of attraction. Dia lebih kurang mengajar kita untuk sentiasa berfikiran positif. Untuk meningkatkan daya semngat kita. Memberi panduan dan jalan kepada kita untuk sentiasa berfikiran positif.

    Thursday, July 14, 2011

    Cerita... 45 Lessons Life Caught

    1. Life isn't fair, but it's still good.

    2. When in doubt, just take the next small step.

    3. Life is too short to waste time hating anyone.

    4. Your job won't take care of you when you are sick. Your friends and parents will. Stay in touch.

    5. Pay off your credit cards every month.

    6. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

    7. Cry with someone. It's more healing than crying alone.

    8. It's OK to get angry with God. He can take it.!

    9. Save for retirement starting with your first paycheck.

    10. When it comes to chocolate, resistance is futile.

    11. Make peace with your past so it won't screw up the present.

    12. It's OK to let your children see you cry.

    13. Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.

    14. If a relationship has to be a ! secret, you shouldn't be in it.

    15. Everything can change in the blink of an eye. But don't worry; God never blinks.

    16.. Take a deep breath. It calms the mind.

    17. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful.

    18. Whatever doesn't kill you really does make you stronger.

    19. It's never too late to have a happy childhood. But the second one is up to you and no one else.

    20. When it comes to going after what you love in life, don't take no for an answer.

    21. Burn the candles, use the nice sheets, wear the fancy lingerie. Don't save it for a special occasion. Today is special.

    22. Over prepare, then go with the flow.

    23. Be eccentric now. Don't wait for old age to wear purple.

    24. The most important sex organ is the brain.

    25. No one is in charge of your happiness but you.

    26. Frame every so-called disaster with these words 'In five years, will this matter?'

    27. Always choose life.

    28. Forgive everyone everything.

    29. What other people think of you is none of your business.

    30. Time heals almost everything. Give time time.

    31. However good or bad a situation is, it will change.

    32. Don't take yourself so seriously. No one else does.

    33. Believe in miracles.

    34. God loves you because of who God is, not because of anything you did or didn't do.

    35. Don't audit life. Show up and make the most of it now.

    36. Growing old beats the alternative -- dying young.

    37. Your children get only one childhood.

    38. All that truly matters in the end is that you loved.

    39. Get outside every day. Miracles are waiting everywhere.

    40. If we all threw our problems in a pile and saw everyone else's, we'd grab ours back.

    41. Envy is a waste of time. You already have all you need.

    42. The best is yet to come...

    43. No matter how you feel, get up, dress up and show up.

    44. Yield.

    45. Life isn't tied with a bow, but it's still a gift."

    Wednesday, July 13, 2011

    Cerita... Cuti-Cuti Kenduri Kahwin

    7 Julai - 12 Julai 2011 aku balik Kelantan sempena perkahwinan sepupu aku Albita Tahir. Alang-alang dah balik kampung kan balik lama sikit. Tiket aku dah beli 5 bulan lepas lagi sebab memang Aidil tak nak "drive" balik sana. Nasib baik dah beli tiket. Aidil kan terlibat dalam kemalangan 2 Jun lepas. Cerita dia ada kat sini Dugaan-Demi-Dugaan .

    Aku tak pandai la nak bercerita. Dalam kepala ni macam-macam nak cerita tapi tak tau nak mula dari mana.

    Majlis pernikahan di adakan di Rumah Taman Maju Jumaat malam. Memang meriah. Ramai jemputan yang hadir.

    Majlis persandingan di adakan di Kelantan Trade Centre (KTC). Dewan The Red Warrior. Malam persandingan pulak ada perlawanan bolasepak Kelantan VS Pelita Jaya. Memang keadaan trafik begitu sibuk. Nasib baik kami sampai kat KTC awal dan parking semua sudah di tempah.


    Tuesday, July 5, 2011

    Cerita... Rezeki Minggu Ini

    Alhamdulillah minggu ni sahaja aku menerima beberapa berita gembira. Syukur kepada Allah S.W.T. keatas Rahmatnya kepada aku dan keluarga. Juga kawan-kawan di sekeliling aku.

    Kalau kita bersabar dan sentiasa mohon kepada Allah S.W.T. dan tak putus berdoa. DIA akan mendengar doa kita. Amin.

    Thursday, June 30, 2011

    Cerita... Firedrill At Menara Maybank

    Pagi-pagi lagi semua orang kecoh pasal "fire drill". Dalam lift, "work station" semua duduk bercerita pasal itu. Hari ini adalah hari terakhir "Financial Year". Nak tak nak kena buat jugak sebab nanti tak boleh nak renew lesen.

    Aku siap-siap untuk turun lebih kurang pukul 9.25am. Bila kat bawah mak ai bukan main ramai lagi dah turun. Aku ke "banking hall" untuk uruskan akaun bank aku. Selesai jer kami berempat ke "hawker centre" untuk menjamu selera.

    Lebih kurang pukul 10am loceng kecemasan berbunyi. Kami semua tak sempat nak minum tapi sempat melantak cekodok udang dah kena halau ke tempat berkumpul.

    Untuk tingkat 43 kesemua staff turun menggunakan lift kecuali 3 orang sebab mereka ingin mencuba stamina mereka. Tabik springgg aku kat dia orang.

    Lebih kurang pukul 11am semua dibenarkan naik ke pejabat masing-masing.

    Wednesday, June 29, 2011

    Cerita... Tupperware 5/2011

    TUPPERWARE RAYA CAMPAIGN 2011!














    Wednesday, June 22, 2011

    Cerita... Pay Day Metrojaya Sale

    Hari ini hari gaji dan juga Metrojaya buat sale kat office aku. Apa yang menarik bagi aku. Semua tak menarik sebab "old stock". Pandai betul Metrojaya ni. Orang-orang kat sini pun satu macam tak pernah pergi "sale" tempat lain.

    Perfume dijual dengan 50% diskaun. Ada cadar, alas kaki, baju bajan dan jugak langsir.

    Aku dah turun pergi jenguk-jenguk apa yang menarik pukul 10am tadi. Sekarang tak boleh masuk ramai sangat orang kat sana.

    Tuesday, June 21, 2011

    Cerita... Interview kat UiTM Puncak Perdana

    Semalam aku ada sesi Interview untuk program Masters aku kat UiTM Kampus Puncak Perdana Shah Alam. Pertama kali pergi ke sana. Memang aku betul-betul terkejut. Dengan cuaca yang sangat panas. Kemudahan tak seberapa. Kalau masa aku belajar dulu kena kat kampus tuh macam mana agaknya.

    Kursus yang akan aku ambil ialah IS770 - Pengurusan Maklumat. Aku ambik Mode FLP (Flexible Learning Program). Kelas sebulan sekali 9am - 9pm hari sabtu. Kalau ambil Mode Full Time / Part Time kelas akan berlangsung pada hari biasa. Aku tak sanggup nak merempuh jem ke sana.

    Kordinator untuk FLP ialah En Safawi (Pok Wi) pensyarah aku masa aku belajar dahulu. Ada pelajar senior cakap dia tak sebagus kordinator lain. Aku NO KOMEN.

    Aku ingat kan interview ni macam-macam yang dia akan tanya. Sedikit takut jugak la. Tapi Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar. Sekadar sesi perkenalan sahaja. Sebagai syarat untuk program itu.

    Dalam masa 2 minggu lagi kalau aku di terima masuk, surat tawaran akan keluar. Pendaftaran pada bukan September 2011 selepas Raya.

    Wish me luck!

    Thursday, June 16, 2011

    Cerita... Pembantu Rumah V1

    "1st time" ambil pembantu rumah. Aku mula-mula memang berat hati nak menggunakan servis pembantu rumah untuk aku. Tapi belum cuba belum tahukan.

    Pembantu rumah Indonesia ini di perkenalkan oleh "Cleaner" rumah aku yang biasa aku ambil hari minggu. Aku selalu pesan kat dia kalau ada orang yang nak kerja bagi tau la kat aku. Dia bawak la datang rumah sebab aku nak tengok rupa paras bentuk orang yang nak kerja tuh. Dia datang dengan bibik tuh dan mak bibik.

    1st immpression. Aku dah rasa lain macam sebab bibik tu diam seribu bahasa. Bagi aku ok lah tak banyak cakap nanti. Mak dia cakap dia kurang fasih berbahasa Malaysia. Itu senang ajer. Bila aku risik-risik bertanya kawan dan sepupu aku semua bagi pendapat yang berat supaya aku jangan ambil pembatu itu.

    Balik rumah belum sempat nak telefon cakap aku tak jadi ambil. Loceng pagar dah bunyi. Mak ai cepat pulak dia datang siap bawak beg lagi. Laki aku apa lagi suka la sebab boleh la aku jadi "ma'am" pulak.

    Sebab dia datang dengan cara mengejut maka bilik kat bawah aku tak sempat nak kemas. Lepas semua orang balik aku suruh la dia kemas tempat untuk dia tidur sementara aku anak beranak makan. Dia cakap dia dah makan. Belum sempat aku habis makan aku dengar dia bercakap-cakap. aku ingatkan dia bersembang dengan Rayn aku intai la. Rupa-rupanya dia tengah bersembang dengan "handphone" dia sambil nangis-nangis. Aduhhh masak budak nih.

    Aku tanya la kenapa nangis. Nak balik ke? Dia angguk kan kepala. Aku suruh dia hubungi keluarga dia sendiri datang ambil. Aku tak mahu simpan pembantu macam ini buat sakit kepala aje.

    Jadilah aku majikan selama 30 minit.

    Monday, June 13, 2011

    Cerita... Master Intake 2011

    Reference No : 100-FPM(37/3/2)

    Date : 08.06.2011

    Sir / Madam

    Invitation to an Interview for Entry to Postgraduate Programme

    IM770 - MASTER OF SCIENCE IN INFO. MANAGEMENT

    September 2011 Intake

    We are pleased to inform that as a prerequisite for entry into the postgraduate programme, you are invited for an interview as stated below :

    Date : 20-6-2011 (Isnin)

    Time : 2.30 PETANG

    Vanue : Bilik Mesyuarat 2, Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 40150 Shah Alam.

    Please bring along the following original documents for the interview:

    1. Personal Related Documents

    2. Academic Certificates and Transcripts

    For further inquiries, please contact the Head of Postgraduate Programme at the faculty.

    Thank You.

    Yours Sincerely

    Head of Postgraduate Programme

    C.C Dean

    Institute of Graduate Studies

    UiTM

    Friday, June 10, 2011

    Cerita... Bahang Raya

    Sekarang semua orang sibuk membeli kain pasang untuk buat baju kurung. Pegi mana-mana kedai, Gulatis, Jakel atau pun Nagoya mesti penuh orang. Aku pun walaupun kekurangan sen tapi tetap gak tak sedar diri nak beli kain untuk buat baju raya.

    Bulan lepas aku dah beli 2 pasang kain untuk baju kurung aku dan Raynia. 1 pasang untuk mak. Tadi aku beli sama jugak 2 pasang untuk aku dan 1 pasang untuk emak. Rayn dan Aidil aku tak beli apa-apa lagi sebab Aidil jenis suka beli kat DZain Ampang Point yang dah siap. Baju yang dah siap biasanya dekat-dekat nak raya baru dia orang keluarkan.

    Tema aku tahun ini "Red Chilli". Rayn dan Aidil pun akan pakai baju warna itu juga. Untuk aku dan Raynia aku beli kain "Cotton".

    Raya kat mana tahun ini belum di tentukan lagi memandang Aidil bercadang nak tukar kerja lagi. Insya Allah dia janji nak balik Kelantan.

    Thursday, June 9, 2011

    Cerita... Penat, Stress,


    Sejak Aidil eksiden ni penat betul hidup aku. Maklum la semua kena buat sendiri. Seolah-olah "single parent". Apa nak buat dah nasib badan. Rasa macam nak bercuti la tapi cuti aku dah habis. Aidil pun ada usulkan untuk pergi bercuti.

    Dua tiga hari ni mak ada tak de la rasa stress sangat. Sabtu nanti mak balik mesti aku terasa. Apa patut aku buat?

    My cheeky boy Aidid Rayn

    Saturday, June 4, 2011

    Cerita... Birthday 2011

    Happy Birthday Surina!

    Birthday wish yang paling best dari Ibu. Thanks Ibu.

    Today is your birthday
    Siti Surina pasti OK
    Allah menguji kita everyday
    But please jangan khuatir
    Mohonlah sentiasa jangan mushkil
    Allah itu maha Pemurah dan Adil
    Lihatlah betapa anugerahnya tidak berakhir
    Raynia, Rayn dan Aidil
    So Happy Birthday
    ALLAH pelihara hingga ke akhir.....