Tuesday, July 13, 2010

MyResipi - Mee Campak

Bahan2 (Utk 4 org) :

600 gram @ sekati Mee Kuning
200 gram Udang @ Ayam @ Daging @ Sotong
100 gram sawi
2 sudu besar kicap manis
air untuk di jadikan kuah

Bahan2 untuk di kisar :

2 labu bawang besar dan 5 ulas bawang putih

Bahan2 untuk sambal kicap :

5 biji cili padi
3 ulas bawang putih
2 sudu besar gula pasir di tumbuk sekali dalam lesung batu.
Tambahkan air perahan limau dan kicap manis.


Cara-cara :

1. Basuh mee kuning tadi dan toskan;

2. Buang kulit udang (untuk senang makan). Kalau guna ayam @ daging @ sotong, potong kecil;

3. Basuh sawi dan potong ikut saiz yg disukai;

4. Kisar bawang besar dan bawang putih sehingga hancur;

5. Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak atau kelihatan sedikit keperangan. AWAS : Jangan sampai hangus pula!

6. Masukkan air (biar lebih) dan biarkan mendidih. Jika guna ayam @ daging, masukkannya sebelum masukkan air, biar daging @ ayam itu kecut dulu baru masuk air;

7. Bila dah mendidih, masukkan udang sekejap. Masukkan pula kicap manis, mee, sawi dan secubit garam. Gaul semua dalam 2 minit. Boleh tambah air kalau terkurang kuahnya. Jangan lupa tambah kicap dan garam untuk imbangkan rasanya;

8. Dah siap! Boleh la dihidangkan dengan sambal kicap.

No comments: