Bahan2 (Utk 4 org) :
600 gram @ sekati Mee Kuning
200 gram Udang @ Ayam @ Daging @ Sotong
100 gram sawi
2 sudu besar kicap manis
air untuk di jadikan kuah
Bahan2 untuk di kisar :
2 labu bawang besar dan 5 ulas bawang putih
Bahan2 untuk sambal kicap :
5 biji cili padi
3 ulas bawang putih
2 sudu besar gula pasir di tumbuk sekali dalam lesung batu.
Tambahkan air perahan limau dan kicap manis.
Cara-cara :
1. Basuh mee kuning tadi dan toskan;
2. Buang kulit udang (untuk senang makan). Kalau guna ayam @ daging @ sotong, potong kecil;
3. Basuh sawi dan potong ikut saiz yg disukai;
4. Kisar bawang besar dan bawang putih sehingga hancur;
5. Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak atau kelihatan sedikit keperangan. AWAS : Jangan sampai hangus pula!
6. Masukkan air (biar lebih) dan biarkan mendidih. Jika guna ayam @ daging, masukkannya sebelum masukkan air, biar daging @ ayam itu kecut dulu baru masuk air;
7. Bila dah mendidih, masukkan udang sekejap. Masukkan pula kicap manis, mee, sawi dan secubit garam. Gaul semua dalam 2 minit. Boleh tambah air kalau terkurang kuahnya. Jangan lupa tambah kicap dan garam untuk imbangkan rasanya;
8. Dah siap! Boleh la dihidangkan dengan sambal kicap.
No comments:
Post a Comment