Copy dari blog Kak Hanieliza . Thank you.
BAMIA AYAM
Bahan-bahan:
1 ekor ayam [potong kecil]
12 - 15 tangkai kacang bendi saiz kecil
3 sudu besar serbuk rempah kari daging
2 inci kayu manis
3 ulas bawang putih ]
4 labu bawang besar ] tumbuk halus
2 inci halia ]
1 tin kecil tomato puree
1/2 cawan minyak
1 tin susu cair
Garam secukupnya
Cara-cara:
1. Gorengkan kacang bendi sehingga layu. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk dengan kulit kayu manis dan rempah kari sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan ayam, susu cair,tomato puree dan garam. Kacau rata.
4. Bila telah naik minyak dan agak pekat masukkan kacang bendi.
5. Sedia untuk hidangkan.
No comments:
Post a Comment